Eveniment

Inculpat în dosarul lui Dragnea: Directorul DGASP mi-a cerut să fac declaraţii nereale la DNA

Inculpat în dosarul lui Dragnea: Directorul DGASP mi-a...

Autor: Radu Tutulan

20.06.2017, 19:08 331

"Eu nu îmi mai menţin declaraţia din faza de urmărire penală fiindca am decis să spun adevărul. Doamna director Floarea Alesu mi-a cerut ca atunci când voi fi chemat la DNA să fac alte declaraţii decât cele reale, să spun că doamna Botorogeanu şi-a desfăşurat activitatea la Direcţie. Am cerut şi nota internă, dar mi-a zis că nu e treaba mea. Am făcut acele documente pentru că îmi era teamă de doamna Alesu, nu de dânsa ca om ci de funcţia dânsei. Nu îmi amintesc dacă au fost colegi care s-au revoltat. Dar e adevărat că au fost colegi care s-au întrebat de ce nu vine doamna Botorogeanu la muncă. După ce mi am exprimat părerea de rău pentru că am făcut declaraţiile la urmărirea penală ca şi martor la modul consemnat, s-a cerut mutarea de către Consiliul Judeţean. Mi s-a transmis de la secretariat doar că sunt schimbat din functie. De ce? Nu ştiu. În prezent sunt suspendat din funcţie", le-a spus judecătorilor Constantin Balaban.

Acesta a mai spus magistraţilor că a sesizat conducerea instituţiei cu privire la absenţa Adrianei Botorogeanu, despre care a aflat că era în subordinea lui, fără a face un raport. Ulterior, acestuia i s-ar fi solicitată semnarea unor înscrisuri referitoare Adriana Botorogeanu.

"Mi-a fost frică să nu îmi pierd serviciul, de aia am completat acele acte. (...) Doamna Şefu Olguţa şi doamna Floarea Alesu mi-au spus că nu e treaba mea să mă interesez de soarta doamnei Botorogeanu. (..) Nu contest întocmirea înscrisurilor, acestea au fost întocmite de Lucian Lazar, iar eu le am avizat (..) Am semnat pentru că mi-a fost frică. Am datorii la bancă, familie de întreţinut. Ştiam că Botorogeanu Adriana este undeva, că face parte dintr-un partid," a mai spus Balaban.

Un al inculpat, Valentina Marica, a dat declaraţii judecătorilor la termenul de marţi. Aceasta a precizat că a constatat în ianuare 2009 că Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica nu veneau la serviciu.

"În această situaţie, am sesizat verbal doamnei director economic, Miloş Rodica, că nu le cunosc pe cele două. Am fost dată afară din birou, probabil pusesem o întrebare incomodă. Am realizat că sunt nişte protejate ale ei cele două, doamna Adriana Botorogeanu şi doamna Anisa Stoica", le-a spus magistraţilor Valentina Marica.

Pe 23 mai Alesu Floarea, fostul director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, le-a declarat judecătorilor că a discutat situaţia celor două angajate ale instituţiei, despre care DNA spune că lucrau la PSD, cu Liviu Dragnea, acesta spunându-i că ştie situaţia şi că le va angajat la partid.

Termenul următor va avea loc pe 5 septembrie, dată la care va fi audiată Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea. Preşedintele PSD nu s-a prezentat la sediul instanţei pentru termenul de marţi.

Alături de Liviu Dragnea a fost trimisă în judecată fosta soţie a acestuia, Bombonica Prodana, sub acuzaţia de abuz în serviciu dar şi Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, fiind acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

De asemenea, în cauză sunt judecaţi Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, Rodica Miloş şi Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman, Valentina Marica, fost şef al Complexului de recuperare, Nicuşor Gheorghe, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, Constantin Balaban, la data faptei şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei, Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica la data faptelor funcţionari publici în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman.

Potrivit procurorilor, "în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă".

Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În ceea ce o priveşte pe Bombonica Prodana, procurorii spun că “în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi în calitate de şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu ştiinţă atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO