Eveniment

Încrederea analiştilor financiari în viitor creşte în ciuda prezentului

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

27.10.2013, 20:31 102

În ciuda unor temeri care încep să-şi facă loc în economie, mai ales în ceea ce priveşte situaţiei finanţelor statului şi nesiguranţa legată de viitoarea politică fiscală a guvernului, indicele de încredere macroeconomică CFA România, care cuantifică aşteptările analiştilor financiari privind evoluţia economiei, s-a menţinut în septembrie în limitele de sus ale valorilor înregistrate în ultimul an şi jumătate.

În perspectivă însă (12 luni), 26% din repondenţii panelului de analişti văd o îmbunătăţire şi doar 11% o înrăutăţire – ceea ce arată că există şi încredere că lucrurile vor merge spre bine.

Indicele de încredere a fost în septembrie de 47,7, cu o zecime mai mic decât în august, când a înregistrat o valoare de 47,8 – cea mai mare din ultimele 16 luni. (Pe această scală 100% înseamnă încredere maximă, iar zero încredere minimă.)

Indicatorul de încredere CFA România evaluează previziunile analiştilor financiari (membri ai CFA) cu privire la starea actuală a economiei, dar şi perspectivele pentru ur­mătoarele 12 luni. În septembrie, indicatorul condiţiilor curente a fost de 28,8, în scădere faţă de valoarea înregistrată august de 30,0, în vreme ce indicatorul anticipaţiilor a înregis­trat valoarea de 57,1 (56,9 în august), ceea ce arată un scepti­cism uşor mai pronunţat când vine vorba despre prezent.

De altminteri, încrederea în prezent este mai mereu sub cea pe termen mai lung.

Acest lucru se poate observa şi din întrebările din sondajul CFA care măsoară încrederea în economie – de pildă 0% din repondenţi cred într-o îmbună­tăţire a condiţiilor curente de business, 68% nu văd nici înrău­tăţire, nici îmbunătăţire, în vreme ce 32% văd o înrăutăţire.

De altfel, şi economia sau deciziile de politică economică oferă semnale când bune când ambigue. De la începutul anului, economică a dat semnale de revigorare şi va închide 2013 cu o creştere de aproximativ 2%. Exporturile merg bine cu un plus de aproape 8% în primele opt luni ale lui 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Iată însă că, în ciuda creşterii economice, veniturile bugetului consolidat sunt sub cele aşteptate – cu 3,8 mld. lei la nouă luni, după cum a spus premierul Victor Ponta - ceea ce ridică unele semne de întrebare asupra politicilor economice viitoare ale Guvernului (ipoteza majorării impozitelor dă fiori mediului de business). Impozitul pe profitul companiilor a scăzut în septembrie pentru a doua lună consecutiv (- 1,3% în septembrie şi – 0,8% în august), ceea ce arată că businessul suferă, în ciuda creşterii economiei.

De asemenea, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele nouă luni ale anului a crescut cu aproape 6%, la 20.220, în luna septembrie 1.734 de societăţi ajungând în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile, potrivit ultilelor datelor publicate de Registrul Comerţului.

Ca veste bună, economia ar putea primi la începutul lui noiembrie un semnal de încredere printr-o nouă decizie a BNR de reducere a dobânzii-cheie la lei, probabil până la 4%, conform estimărilor avansate de majoritatea analiştilor.

Chiar dacă indicele de încredere calculat de CFA nu a mai atins valoarea „neutră“ de 50% din aprilie 2012, el se menţine aproape de această valoare ceea ce arată că nu sunt încă îndeplinite condiţiile ca specialiştii să fie „basculeze“ pe panta optimismului, dar nici nu se aşteaptă la un dezastru.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO