Eveniment

Încrederea analiştilor financiari în economie este la una dintre cele mai înalte cote din ultimul an. În construcţii şi comerţ activitatea creşte, iar preţurile evoluează moderat

Încrederea analiştilor financiari în economie este la...

Autor: Iulian Anghel

30.07.2019, 15:20 406

Şocul Ordonanţei 114/2018 a fost depăşit, iar încrederea analiştilor financiari în economia României a ajuns în mai şi iunie la cele mai înalte cote din ultimul an. Sunt ceva temeri legate de situaţia externă, dar nu mari. Economia americană, care dă tonul în lume, merge bine, în ciuda unei aşteptate încetiniri (dinspre 3 spre 2 puncte de creştere), iar Germania, principala economie a Europei şi principala destinaţie a exporturilor României, are destul excedent bugetar pentru a face faţă unor eventuale scăderi. În România, în primul trimestru, economia a avansat cu 5%. Din seriile de date lunare se poate deduce că şi T II/2019 va fi unul bun, aşa că analiştii financiari au depăşit frustrarea începutului de an şi cred că lucrurile avansează într-o direcţie bună.

În iunie 2019 Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România (compus din condiţiile curente şi anticipaţii) a scăzut cu 0,6 puncte faţă de luna anterioară. Dar a rămas la peste 50 de puncte – la 50,9 puncte, mai precis, cu 7,2 puncte peste valoarea înregistrată în iunie 2018. Sunt valori înalte care arată că încrederea rămâne înaltă.

„Indicatorul condiţiilor curente a crescut (încrederea în situaţia de faţă a economiei – n.red.) în iunie faţă de mai cu 2,2 puncte. Indicatorul anticipaţiilor a scăzut puţin, dar rămâne sus, la peste

46 de puncte. Pentru că, în ciuda unor temeri, economia lumii şi în special economia Americii merge, chiar dacă aşteptăm o temperare a ritmului. În Europa datele din industrie nu sunt excelente, dar Germania, motorul Europei, are destul spaţiu fiscal pentru a contracara o eventuală scădere, aşa că nu sunt pentru moment mari-mari îngrijorări“, comentează Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Pentru România riscul mare ar fi un şoc extern, arată economistul. În rest, îngrijorările interne sunt legate de deficitele gemene (bugetar şi comercial / de cont curent).

„Deficitul de cont curent ar putea depăşi în acest an 5% din PIB şi sunt semne de întrebare în privinţa deficitului bugetar, care este destul de mare în prima parte a anului. Întrebarea care trebuie să preocupe este cum vor fi finanţate aceste deficite şi, în perspectivă, ce se va întâmpla din 2021 dacă legea pensiilor intră în vigoare, pentru că viitoarele cheltuieli vor fi foarte mari. Nu am semnale, dar mă aştept ca unele măsuri în privinţa majorărilor de cheltuieli sociale să fie amânate“, comentează Adrian Codîrlaşu.

Potrivit datelor făcute publice luni, în iunie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 0,6 puncte, până la 50,9 puncte, această evoluţie fiind cauzată de componenta de anticipaţii a indicatorului. Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la

60,5 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, el a scăzut cu

1,4 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 2 puncte până la 46,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 11,4 puncte).

Indicatorul CFA România este un sondaj realizat în rândul analiştilor financiar-bancari din România.

Analiştii financiar-bancari au răspuns ca de fiecare dată şi întrebărilor punctuale. În ceea ce priveşte cursul de schimb, 71% dintre participanţi antici­pează o depreciere a leului în urmă­toarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7810 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8262 lei/euro. Rata anticipată a inflaţiei pentru ori­zontul de 12 luni (iulie 2020 / iulie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,05%.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

În construcţii şi comerţ activitatea creşte, iar preţurile evoluează moderat

⇒ Managerii de companii cred că activitatea în construcţii şi în comerţul cu amănuntul va creşte, numărul de angajaţi va fi stabil în industrie şi va avea loc o creştere moderată a preţurilor în industrie şi comerţ, potrivit sondajului de conjunctură al INS pentru iulie. Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Potrivit estimărilor din luna iulie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +26%). Managerii estimează creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creşterea acestora (sold conjunctural +16%). În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +22%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO