Eveniment

Încotro se îndreapta fumul radioactiv de la Cernobîl. Este pericol pentru România?

Încotro se îndreapta fumul radioactiv de la Cernobîl....

Autor: Otilia Serescu

14.04.2020, 13:58 289

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) transmite că norul de fum de la Cernobîl se va deplasa, marţi, spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa, iar de miercuri, circulaţia aerului se va reorienta către Rusia.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020, se apreciază că: în cursul zilei de marţi şi în prima parte a nopţii de 14/15 aprilie, direcţia dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa”, conform unui comunicat ale ANM.

Ulterior, din a doua parte a nopţii de marţi spre miercuri, circulaţia aerului se va reorienta şi se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est.

„Astfel, tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de îndepartare către estul Ucrainei şi apoi spre Rusia”, conform sursei citate.

Pompierii ucraineni se luptă cu flăcările la Cernobîl, acolo unde, în 4 aprilie, un incendiu a pornit în jurul fostei centrale nucleare. Experţii spun că flăcările se întind pe o suprafaţă de 30 de kilometri în jurul Ceneralei de la Cernobîl, izolată încă din 1986.

Incendiul ar fi pornit de la un individ care „a vrut să se distreze”, dar a scăpat focul de sub control, din cauza vântului.

Referitor la acest subiect, ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, marţi, că, în prezent, incendiul nu constituie un motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO