Eveniment

Incident major la unul dintre activele cheie ale României: rafinăria Petromidia, singura cu acces la Marea Neagră, afectată de o explozie. 40% din capacitatea de rafinare naţională a fost afectată

Situaţia de la rafinărie a fost descrisă la finalul săptămânii trecute ca fiind gravă de către ministrul mediului, Tanczos Barna.

Situaţia de la rafinărie a fost descrisă la finalul săptămânii trecute ca fiind gravă de către ministrul mediului, Tanczos Barna.

Autor: Roxana Petrescu

05.07.2021, 00:03 245

Explozia produsă la finalul săptămânii trecute la una dintre instalaţiile de pe platforma Petromidia de la Navodări a dus la decesul unui om, alţi 5 fiind spitalizaţi, acestea fiind informaţiile disponibile vineri, la închiderea ediţiei. Petromidia este cea mai mare rafinărie din România, reprezintă 40% din capacitatea naţională de procesare a petrolului, fiind singura unitate de profil din ţară cu acces la Marea Neagră.

„Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranţa angajaţilor noştri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat şi procesele tehnologice au fost oprite. Din păcate, ca urmare a accidentului, 5 dintre colegii noştri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean Constanţa. Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alaturi de familiile victimelor în acest moment tragic“, au informat repre­zentanţii Rompetrol.

Incidentul a izbucnit în mijlocul zilei de vineri, la una dintre instalaţiile ra­fi­năriei. „Incendiul din cadrul instalaţiei HPM (hi­dro­finare petrol motorină) este izolat şi sta­bi­­lizat, echipele interne şi externe fac efor­turi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp“, spu­neau spre sfârşitul zilei de vineri repre­zen­tan­ţii grupului Rompetrol. Acţiunile r­a­fi­năriei, listate sub simbolul bursier RRC, s-au depreciat la scurt timp după anunţul ex­plo­ziei cu circa 5%, spre finalul şedinţei de tran­zacţionare situaţia echilibrându-se spre -2%.

„Conform procedurilor interne de gestionare a situaţiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiţii de siguranţă. În acest moment, echipele de intervenţie acţionează pentru controlul şi stingerea incendiului“, a tran­smis biroul de presă al KMG International, acţionarul majo­ritar al Rompetrol Rafinare.

Situaţia de la rafinărie a fost descrisă la finalul săptămânii trecute ca fiind gravă de către ministrul mediului, Tanczos Barna. „Situaţia este gravă. Controlul a fost preluat de ISU, se concentrează toată lumea pe stingerea incendiului. Acesul este restricţionat, limitat, nici comisarii Gărzii de Mediu nu au acces în zonă, există în continuare pericol de explozie. Impactul asupra mediului poate fi major“, preciza oficialul, într-o conferinţă de presă.

Spre finalul zilei de vineri însă, incediul fusese stins. La faţa locului au fost trimişi Dan Iamandi, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO