Eveniment

Inceput de an universitar cu o noua structura si noi proteste ale profesorilor

04.10.2005, 19:17 13

Peste 700.000 de studenti din toata tara au inceput ieri un nou an universitar, cursurile debutand cu un nou sistem de invatamant, dar si cu proteste din partea profesorilor nemultumiti de salarii si de bugetul alocat educatiei.

Astfel, peste 60 de cadre didactice au participat ieri la un miting in Bucuresti cerand 850 mld. lei vechi (circa 24 mil. euro) in plus la rectificarea bugetara, pentru finantarea universitatilor si alocarea unui buget de 6% din PIB pentru invatamant pentru anul viitor.

"Vrem salarii decente, ca sa putem pregati elita Romaniei de maine pentru integrarea in UE. Vrem un invatamant de calitate, dar fara investitie nu se poate", au spus protestatarii adunati ieri in fata sediului Ministerului Finantelor.

In plus, profesorii solicita adoptarea unei noi legi a salarizarii in invatamant, care sa garanteze pentru anul viitor un salariu minim de 250 de euro.

"Salariul mediu in invatamant este de 800 de lei (225 euro), cu un milion mai mare decat salariul mediu national, dar acesti bani nu sunt suficienti", a declarat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor "Alma Mater". El a adaugat ca, in cazul in care universitatile nu vor obtine rectificarea bugetara, va exista o greva generala la nivel national.

La randul lor, reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale au anuntat ca vor organiza maine un miting in Bucuresti, solicitand, pe langa majorarea salariilor si a bugetului educatiei, tichete de masa si o prima de vacanta.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca proiectul de buget pentru anul viitor se afla inca in stadiu de evaluare, dar ca problema majorarii salariilor din invatamant trebuie privita cu realism, avand in vedere constrangerile bugetare si cheltuielile impuse de refacerea infrastructurii si a locuintelor inundate.

"Trebuie sa tinem cont de constrangerile bugetare si de faptul ca, in 2005, au fost doua majorari consistente - printr-o decizie de majorare neta a salariilor si prin introducerea cotei unice", a spus Tariceanu.

Dincolo de protestele profesorilor, anul universitar 2005/2006 marcheaza trecerea la noul sistem de invatamant superior organizat similar cu cel european si nord-american: studii universitare de licenta - cu o durata de 3-4 ani; pentru invatamantul tehnic durata este de 4 ani; studii universitare de masterat - cu o durata de 1-2 ani - care asigura aprofundarea in domeniul studiilor de licenta, sau intr-un domeniu apropiat; studii universitare de doctorat - cu o durata de trei ani.

In prezent, in Romania functioneaza 113 universitati, din care 56 sunt de stat. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO