Eveniment

A început un nou an universitar! Radiografia sistemului de învăţământ superior. Avem mai puţini studenţi, mai puţine universităţi, mai puţini profesori universitari. Studenţii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre învăţământul de stat

A început un nou an universitar! Radiografia sistemului...

Autor: Ramona Cornea

♦ În anul universitar 2022 – 2023, la nivel de licenţă erau înscrişi 410.181 de studenţi, cu aproape 5.700 mai puţini decât în anul universitar precedent şi cu circa 23.000 în ultimii zece ani universitari ♦ „Evoluţia demografică reprezintă unul dintre factorii care influenţează fluctuaţia numărului de studenţi înmatriculaţi în învăţământul superior” ♦ În ultimii zece ani, în sistemul public numărul studenţilor a crescut cu 1%, iar în sistemul privat a scăzut cu 32% ♦ Sistemul de învăţământ superior cuprinde 87 de instituţii de învăţământ superior, în cadrul cărora funcţionează 542 de facultăţi ♦ Numărul cadrelor didactice a scăzut cu 5,5% în ultimii zece ani universitari, adică cu mai mult de 1.560.

Universităţile din România au avut deschiderea anului universitar ieri, iar de azi încep oficial cursurile. Radiografia sistemului universitar local arată scăderi aproape pe toate liniile, numărul total de studenţi a scăzut, numărul de universităţi şi facultăţi a scăzut, iar numărul de cadre didactice a scăzut şi el. Învăţământul universitar privat este cel lovit: numărul studenţilor din facultăţile private a scăzut cu 32% în ultimii 10 ani universitari, pe când în cele publice a fost o creştere de 1%.

Aşadar, datele de la Ministerul Educaţiei şi de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că la nivelul anului 2022 - 2023 sistemul naţional de învăţământ superior cuprindea 87 de instituţii de învăţământ superior, în cadrul cărora funcţionau 542 de facultăţi. Dintre acestea, în învăţământul de stat erau 411 instituţii de învăţământ superior, iar în cel privat erau 131.

De altfel, numărul total al universităţilor din România a scăzut cu circa 16% în ultimii zece ani universitari, numărul total al facultăţilor a scăzut cu 8%, numărul facultăţilor publice a crescut cu 1,5% în această perioadă, iar cel al facultăţilor private a scăzut cu 29%.

Ponderea cea mai ridicată a reţelei este prezentă în municipiul Bucureşti, care cuprinde o treime (34%) dintre instituţiile de învăţământ superior şi peste un sfert (27%) dintre facultăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO