Eveniment

Cum începe şcoala: Purtarea măştii este obligatorie, prezenţa este „prin rotaţie“, iar declaraţiile părinţilor au fost eliminate. La apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ, a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, se suspendă cursurile clasei respective, pentru o perioadă de 14 zile

Foto: Hepta

Foto: Hepta

02.09.2020, 00:07 1547

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a semnat ordinul comun Ministerul Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei care stabileşte măsurile privind mijloacele de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus care se vor aplica în unităţile de învăţământ.

Declaraţia pe proprie răspundere a părinţilor care să certifice sănătatea copiilor a fost eliminată.

Sunt prezentate trei scenarii.

Scenariul 1. Participarea zilnică a tu­turor preşcolarilor şi elevilor în uni­tăţile de învăţământ, cu res­pec­tarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie

Scenariul 2. Participarea zilnică a tu­tu­ror preşcolarilor şi elevilor din învă­­ţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respec­ta­rea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săp­tămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie

Scenariul 3. Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi / lecţii online.

„Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învă­ţă­mânt stabilesc unul dintre cele 3 sce­narii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori“, mai arată MS.

De asemenea, ordinul de ministru cuprinde ghiduri privind măsuri de sanitare şi de protecţie pentru fiecare nivel educaţional în parte.

Conform acestor ghiduri, în cazul tuturor ciclurilor de învăţământ, intrarea la cursuri se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri.

Traseele vor fi prestabilite la de­pla­­sarea în interiorul instituţiei de în­­văţământ cu păstrarea distanţei de 1 m între copii/elevi.

Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţii de învăţămât este obligatorie în cazul personalului didactic şi al elevilor începând din clasele primare.

Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar şi dezinfecţia şi aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face şi dezinfecţia diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs.

Ghidurile mai prevăd ca, începând din clasele primare, să se asigure distanţarea de minimum

1 metru între elevi sau separarea cu plexiglas în situaţia în care asigurarea distanţei de 1 metru nu este posibilă.

De asemenea, pe lângă triajul observaţional de la domiciliu, se va efectua evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs.

Începând cu clasele primare, prezenţa la orele de curs se va face în procent de 50%, prin rotaţie la 1-2 săptămâni.

Actul normativ mai prevede infor­marea per­ma­nentă a perso­na­lului, ele­vilor şi părin­ţi­lor/ repre­­zentant legal cu privire la mă­­surile de protecţie împotriva infec­ţiei cu SARS-CoV-2.

În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile. La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioad de 14 zile de la data confirmării ultimului caz. La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, aceştia au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment.

În perioada de suspendare a cursurilor, conducerea uni­tă­ţii/instituţiei de învăţământ va dis­pune realizarea următoarelor acti­vităţi obligatorii:

a) curăţenia şi aerisirea cla­selor/sălilor;

b) dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor unităţii/instituţiei de învă­ţă­mânt, respectiv clase, săli, holuri, toa­lete, în colaborare cu DJSP/DSPMB;

c) pe perioada celor 14 zile de sus­pendare toţi contacţii direcţi din ca­drul unităţii/instituţiei de învă­ţă­mânt ai cazurilor confirmate vor fi izolaţi la domiciliu.

 

Igiena mâinilor este esenţială

Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar şi dezinfecţia şi aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face şi dezinfecţia diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO