Eveniment

Incendiu puternic la spitalul Matei Balş din Capitală. Mai multe persoane au fost carbonizate, 120 de pacienţi de COVID au fost evacuaţi de urgenţă. Reacţia lui Raed Arafat: A fost declanşat planul roşu. Bilanţul până la această oră

Ministru Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Sunt 2 piste - o problemă punctuală sau o greşeală individuală

Incendiu puternic la spitalul Matei Balş din Capitală....

Autor: Mediafax

29.01.2021, 07:16 4070

UPDATE:

Zeci de pacienţi internaţi în Spitalul „Matei Balş” au fost transferaţi la alte spitale din Capitală, unii în stare gravă, intubaţi, alţii dependenţi de oxigen, anunţă, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Un număr de 11 pacienţi de la Spitalul „Matei Balş” au fost duşi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti, toţi sunt stabili, dependenţi de oxigen pe mască.

Alţi 5 pacienţi au fost duşi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unul fiind intubat de la intoxicaţia cu fum, iar ceilalţi patru stabili.

Şase pacienţi sunt duşi la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”, toţi sunt cu oxigen pe mască, stabili.

Alţi patru pacienţi sunt în prezent la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”. Un pacient este pe ATI, cu oxigen pe mască. Aşteaptă încă doi pacienţi de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”.

Cinci pacienţi sunt la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, patru pacienţi în ATI cu oxigen pe mască şi unul pe CPAP.

Patru pacienţi au fost duşi la Spitalul Militar Central, doi pacienţi stabili la Spitalul ROL 2, un pacient intubat ATI în spital, un pacient stabil în ATI.

Alţi trei pacienţi sunt duşi la Spitalul „Witting”. Sunt stabili conştienţi. Cel de-al patrulea adus în această unitate a fost transferat la Spitalul Militar Central

Patru pacienţi au fost duşi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din care doi în ATI, cu oxigen pe mască.

Un pacient este la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”, intubat.

Trei pacienţi au fost duşi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” stabili, altul a fost transferat la Spitalul Monza şi alţi doi pacienţi urmează să fie transferaţi la Spitalul Victor Babeş.

Încă şapte pacienţi au fost transferaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Dintre ei unul a decedat. Este vorba despre cel de-al patrulea deces.

„Datele sunt în dinamică”, anunţă Ministerul Sănătăţii.


UPDATE:

Autorităţile vor anunţa un număr de telefon unde aparţinătorii celor 102 pacienţi de la Matei Balş pot suna, a anunţat ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Nu e o dimineaţă deloc bună. Avem patru victime. Transmit condoleanţe familiilor victimelor. Au fost patru saloane afectate la parterul pavilionul. Practic toată clădirea e afectată de fum, dar incendiul a afectat patru saloane.”


UPDATE. 

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut declaraţii cu privire la posibilele cauze care au declanşat incendiul de vineri dimineaţă, în cadrul unui pavilion al Spitalului Matei Balş. Rudele şi aparţinătorii pacienţilor afectaţi au venit în faţa spitalului pentru a se interesa de starea acestora.

„Momentan nu este clar. Vin de la Matei Balş am văzut clădirea. Evident că a fost un incendiu violent. (...) Sunt 2 piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală (...) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat Ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte pacienţii evacuaţi din pavilionul în care s-a produs incendiul, ministrul Sănătăţii a declarat că: „Nu toţi sunt în stare gravă. Din informaţiile mele sunt patru pacienţi în stare gravă la Balş. Circa 40 de pacienţi fuseseră transferai la alte spitale din Bucureşti. Sunt locuri suplimentare. La Victor Babeş, minim 60 de locuri”.

Un incendiu a izbucnit în vineri dimineaţă într-un corp de clădire al spitalului Matei Balş. Au fost evacuaţi în jur de 120 de pacienţi. Iniţial autorităţile au anunţat trei victime, iar un pacient în stare gravă a fost intubat, dar a murit şi el.

La momentul transmiterii ştirii, rudele şi aparţinătorii pacienţilor au venit în faţa spitalului pentru a se interesa de starea acestora.


UPDATE: Clădirea care a ars a fost construită în 1953 şi a fost modernizată. Clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat Raed Arafat.Şeful DSU a declarat că nu mai sunt alte persoane în stare critică, iar incendiul a fost lichidat. Nu mai sunt persoane care să mai fi suferit alte răni. „Nu mai avem pacienţi cu arsuri”, a declarat Arafat.

„La 5.05 a fost apelul la 112, la 5.15 a sosit prima echipă de pompieri şi la 5:15 s-a declarat planul roşu. Incendiul a fost lichidat şi nu mai avem alte persoane grav rănite, rămâne să fie investigată cauza incendiului.Nu se da un verdict în primele ore cu privire la cauza incendiului .În acest moment pompierii şi criminalistica cercetează. Poate dura ore sau chiar zile pănă când se va afla cauza incediului.”, a declarat Raeed Arafat, aflat în faţa Institutului „Matei Balş”.

Ce se ştie până acum:Incendiul a fost anunţat la 5.05, planul rosu a fost declanşat la 5.15.A fost stins incendiul şi evacuate persoanele care se aflau în interior.Au intervenit 24 autospeciale, 4 autoscări, 4 descarcerări, 10 autobuze, 38 echipaje prim ajutor, 5 echipaje de ATI mobile.

Nu mai sunt pacienţi cu arsuri, au fost afectate doar 4 persoane care au şi decedat, ce se aflau la parterul clădirii.

Clădirea a fost construită în 1953 şi refăcută ulterior.Ultimul control la Institutul ”Matei Balş” a avut loc în noiembrie anul trecut.Bogdan Opriţă, medic sef al SMURD Bucureşti, a afirmat că la faţa locului au fost 38 de echipaje de prim ajutor, 6 de terapie intensivă.


Patru pacienţi din cei aflaţi la institutul Matei Balş au ajuns la spitalul Marius Nasta, iar alţi patru au ajuns la Victor Babeş. Din cauza incendiului au încetat din viaţă patru persoane.

Managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler spune că spitalul poate primi 36 de pacienţi. Beatrice Mahler nu a oferit detalii despre starea celor patru pacienţi ajunşi.

Şi-au manifestaat disponibilitatea de a primi pacieţi spitalele Victor Babeş, Sfântul Ioan şi Witing.

Un incendiu a izbucnit în aceată dimineaţă, în jurul orei 5, într-un corp de clădire al spitalului Matei Balş. Au fost evacuaţi în jur de 120 de pacienţi. Iniţial autorităţile au anunţat trei victime, iar un pacient în stare gravă a fost intubat, dar a murit şi el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO