Eveniment

Incendiile din Halkidiki nu i-au afectat pe turistii romani

23.08.2006, 20:34 586

Turistii si localnicii din zona Halkidiki (Grecia) au fost evacuati dupa ce un incendiu major a izbucnit, luni dupa-amiaza, in peninsula Kassandra. Cei 2-3.000 de turisti romani aflati in zona sunt in siguranta si isi continua vacanta in statiunile grecesti, conform declaratiilor agentiilor de turism.
"In Halkidiki cred ca sunt acum circa 7-8.000 de romani, iar in zona Kasandra, unde au aparut incendiile, circa 2-3.000 de romani. Am discutat cu partenerul nostru local, agentia Meli Travel, si nu sunt probleme. Doar cativa dintre ei, cei care aveau copii mici, au plecat cu masinile", a declarat Alin Burcea, presedintele agentiei Paralela 45.
Autoritatile grecesti au declarat starea de urgenta, luni seara, in bratul Kassandra, dupa ce incendiul declansat la 18.30 (18.30 ora Romaniei), intr-o regiune impadurita de langa Poychronou, s-a raspandit cu repeziciune pe o lungime de zece kilometri in regiunile Polychronou, Haniotis, Pefkochori, Kryopigi si Skioni.
Avand in vedere ca zona Halkidiki este o zona turistica preferata de cetatenii romani, la nivelul MAE, Ambasadei Romaniei la Atena si Consulatului General de la Salonic au fost instituite celule de criza pentru evaluarea situatiei. Acestea mentin in permanenta legatura cu turistii afectati si cu autoritatile locale si centrale din Grecia.
"Incendiul este acum controlat, sunt zeci de avioane care iau apa din mare si o arunca peste focuri. Noaptea trecuta, multi dintre turistii din Hanioti, Pefkohori si Polyhronos au stat pe plaja, dar acum s-au intors la hoteluri. Problema este ca in anumite locuri nu este deocamdata apa curenta si electricitate", a povestit Radu Morariu, directorul agentiei Eximtur, aflat intr-o statiune la 12 kilometri de Hanioti.
Morariu a adaugat ca a discutat in timpul noptii cu o parte dintre romanii din zona si ca acestia erau destul de linistiti. "Era mult fum si se respira greu. Si aici, la 12 kilometri, se simte mirosul cand bate vantul", a adaugat el. Potrivit acestuia, in aceasta statiune sunt si 100 de turisti din Cluj, veniti cu un charter. "La noi in hotel, unde sunt 1.000 de locuri, sunt cazati circa 80 de romani", a mentionat Morariu. El a precizat ca in timpul noptii au fost aduse aproape de tarm vase, pentru evacuarea turistilor in caz de urgenta.
Un turist german s-a inecat, luni seara, in timp ce incerca sa urce la bordul unei ambarcatiuni, in zona de coasta din apropiere de Kassandra. Sapte persoane cu arsuri de gradele unu si doi, alte doua cu afectiuni cardiace si zeci de persoane cu probleme respiratorii provocate de fum au fost transportate la spitalul din Polygyros si in centrele de sanatate din apropiere. MAE roman precizeaza ca, din verificarile intreprinse, s-a constatat ca nu exista victime printre turistii romani aflati in statiunile din zona Halkidiki, afectata de incendii, acestia fiind sprijiniti sa-si continue sejurul sau, dupa caz, sa se inapoieze in tara.
Consulul Romaniei la Salonic, Mihaela Porime, sustine totusi ca situatia este sub control. Oficialul a precizat ca focul s-a extins la livezile de maslini, in zona fiind si o padure de pini. Halkidiki se afla in nordul Greciei, fiind compusa din trei brate: Kassandra, Sithonia si Muntele Athos. Incendiile
s-au inregistrat pe bratul Kassandra.
Anual, mii de turisti romani isi petrec concediile in Grecia, zona Halkidiki fiind una din cele mai cautate datorita apropierii de Romania si preturilor accesibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO