Eveniment

Încasările la buget din impozitul pe profit s-au dublat în ultimii 10 ani, dar ca procent din PIB au scăzut

Încasările la buget din impozitul pe profit s-au dublat...

Autor: Răzvan Botea

10.02.2020, 00:08 695

Veniturile bugetului de stat din încasări din impozitul pe profit s-au dublat în ultimii 10 ani, de la 10 mld. lei în 2010 la mai mult de 19 mld. lei, venituri esti­mate în 2020. Cu toate acestea, ponderea în­casărilor din impozitul pe profit la bugetul de stat a scăzut, de la 2% din PIB în 2010 la 1,9% din PIB în 2019 şi 2020.

Consultanţii fiscali sunt de părere că, pentru a creşte încasările la bugetul de stat din impozitul pe profit, este nevoie ca economia românească să producă mai multe bunuri şi ser­vicii cu valoare adăugată mare, unde marja de profit este mai mare şi implicit veniturile bugetului de stat. „Este clar că profiturile com­paniilor au cres­cut în acelaşi ritm cu PIB-ul, iar cota de im­po­zitare nu s-a modificat. Ca să fi crescut ca pon­dere în PIB ar fi trebuit să avem profit din activităţi cu valoare adăugată mai mare. Sunt mul­te businessuri cu marje comer­ciale foarte mici. Ca să creşti ca procent în PIB ar trebui să vii cu servicii cu valoare adău­gată mare“, co­men­tează pentru ZF Alexandra Smedoiu, partener la Deloitte.

De asemenea, o altă problemă în creşterea ni­velului de încasare la bugetul de stat al încasărilor din impozitul pe profit ca pondere în PIB este impozitarea microîntreprinderilor. Alexandra Smedoi explică faptul că multe astfel de companii aleg un sistem de impozi­ta­re pe cifra de afaceri de 1% sau 3%, însă pot avea marje de profit mari la o cifră de afaceri de sub 1 milion de euro (plafonul maxim pen­tru a putea trece pe impozit pe cifra de afaceri).

România are una dintre cele mai mici cote de impozitare pe profit din UE - 16%. Cote mai mici de impozitare sunt doar în Bulgaria, Irlanda şi Cipru. Cu toate acestea, bulgarii co­lec­tea­ză din acest impozit 2,2% din PIB, irlan­dezii 3,2% şi ciprioţii 5,5% din PIB, arată da­tele Eurostat, oficiul de statistică european.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO