Eveniment

Incasarile la buget au crescut cu 16% in ianuarie

14.02.2006, 21:22 14

Incasarile la bugetul general au crescut cu aproape 16% in ianuarie 2006 comparativ cu ianuarie anul trecut, cresterea fiind de numai 6,3% daca luam in calcul si inflatia de 8,9% din aceasta perioada.

Colectarile taxei pe valoarea adaugata au asigurat cea mai mare parte a acestei evolutii, crescand cu aproape 52% in termeni nominali fata de ianuarie anul trecut.

Veniturile din accize s-au majorat si ele cu 17%. In schimb, colectarile de impozit pe profit au fost mai mici cu 11%, iar cele din venituri si salarii au scazut cu 7,2%.

Astfel, bugetul de stat a inceput anul 2006 tot sub semnul TVA si al accizelor, impozitele indirecte care au sustinut si anul trecut incasarile de bani publici de la contribuabili. Aceste doua impozite sunt singurele care au adus bani in plus in luna ianuarie 2006 comparativ cu ianuarie anul trecut.

In termeni reali, cresterile reale de colectare a acestor impozite sunt mai reduse din cauza inflatiei: 39% pentru TVA si aproape 8% pentru accize.

Incasarile din impozitul pe profit au scazut cu 18% in termeni reali, comparativ cu ianuarie 2005.

Scaderea de colectare nu este surprinzatoare: in urma cu un an, in ianuarie 2005, companiile plateau un impozit pe profit in cota de 25%, impozit aferent ultimului trimestru din 2004. In schimb, in ianuarie anul acesta au platit impozitul de 16% pe profit, ceea ce a micsorat incasarile, chiar si in conditiile unor profituri brute mai mari cu circa 20%.

Si impozitul pe venit si salarii a avut o soarta asemanatoare: incasarile au scazut in ianuarie cu aproape 15% in termeni reali. Si asta in pofida faptului ca impozitele pe investitii (in actiuni, depozite bancare sau proprietati imobiliare) s-au majorat la inceputul anului de la 1% si 10% pana la nivelul cotei unice de 16%.

"Cresterea fiscalitatii pe investitii a fost anuntata, iar cei care au avut de inchis tranzactii mari au facut-o in decembrie, ca sa evite plata unui impozit majorat la 16%", spune Gabriel Biris, avocat in cadrul casei de avocatura Salans.

Cu alte cuvinte, dupa o luna decembrie 2005 mai agitata printre investitori, ianuarie a fost mai "relaxata", iar la tranzactii mai mici au revenit impozite mai mici, a mai spus Biris.

Per total, veniturile la bugetul de stat au crescut cu 7,5% in termeni reali fata de ianuarie 2005, insumand aproape 1,5 miliarde de euro. Din acest volum, TVA reprezinta 43%, adica 620 mil. euro.

Bugetul pentru sanatate a inregistrat si el o crestere a veniturilor, cu un ritm real de peste 13%.

In schimb, bugetele pentru pensii si somaj au avut performante mai slabe la colectare in luna ianuarie. Incasarile de la bugetul asigurarilor sociale de stat (bugetul de pensii) au stagnat in termeni reali, in timp ce bugetul asigurarilor pentru somaj a suferit scaderi ale incasarilor de aproape 5%.

Bugetele locale au incasat luna trecuta sume totale de 83 de milioane de euro, cu aproape 6% mai mari decat in ianuarie 2005. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO