Eveniment

Incasarile din turism, egale in euro cu cele din 2003

18.11.2004, 00:00 27

Incasarile valutare ale Romaniei din turismul international au crescut anul acesta cu 100 mil. $ fata de anul trecut, ajungand la 800 mil.$, potrivit datelor ministerului de resort. Calculate in euro, acestea se situeaza la acelasi nivel inregistrat in 2003.
"Sper ca in urmatorii zece ani, veniturile din turism sa se majoreze cu minim 10% pe an, adica dublu fata de cresterea prognozata a economiei. Ponderea veniturilor din turism in PIB se apropie in acest an de 4%", a declarat Miron Mitrea, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului in cadrul seminarului "Turismul romanesc-bilant 2004".
Potrivit estimarilor facute de minisiter, numarul de turisti straini atrasi de Romania va ajunge anul acesta la 1,6 milioane de persoane, in crestere cu  44% fata de anul 2003.
Structurile de cazare din Romania au inregistrat 5,9 milioane de turisti, cu circa 900.000 mai multi decat in 2003, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cele mai cautate destinatii au fost statiunile montane, unde si-au petrecut vacanta aproape 1,4 milioane de turisti, in crestere cu 29% fata de 2003. In schimb, cea mai mare crestere a fluxului de turisti s-a inregistrat in Delta, numarul de vizitatori majorandu-se cu 45%.
Statiunile balneare au fost vizitate de 1,03 milioane de turisti, cu 19% mai multi decat anul trecut, in timp ce Litoralul a atras 972.886 persoane, in crestere cu 8,5%.
Anul acesta au fost introduse in circuitul turistic circa 120 de hoteluri noi, alte 50 de structuri fiind modernizate. De asemenea, au fost construite peste 500 de pensiuni rurale.
Unul dintre cel mai dinamice segmente a fost anul acesta turismul de afaceri. "Turismul de conferinte va avea o crestere de circa 20% fata de 2003, cand incasarile au fost de circa 28 mil. euro. Romania a gazduit in acest an 1.600 de evenimente, cu o medie de 150 de participanti", a afirmat Radu Cimponeriu, presedintele Romanian Convention Bureau.
Reprezentantii sectorului privat au spus ca cele mai importante probleme ale turismului romanesc sunt insuficienta personalului calificat, lipsa de coeziune a patronatelor din turism precum si inexistenta unor date statistice valorice credibile pentru intrega industrie.
"Ne-am confruntat cu o lipsa acuta de forta de munca, iar una din cauze este si lipsa unei institutii capabile sa pregareasca personalul din turism", a spus Viorel Paunescu, presedintele de onoare al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania si presedinte al companiei CH Intercontinental.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO