Eveniment

Încasările de TVA au încetinit avansul în octombrie. Fondurile europene, plus de 5 miliarde de lei

Încasările de TVA au încetinit avansul în octombrie....

Autor: Georgiana Mihalache

29.11.2017, 00:07 1336

Datele de la Finanţe arată o creştere cu 25% a veniturilor bugetului general consolidat obţinute în octombrie faţă de aceeaşi lună din 2016, până la 27 mld. lei, şi o creştere de 9,8% a impozitului pe salarii şi venit în perioada menţionată.

Veniturile din TVA au crescut cu 8%, până la aproape 5 miliarde de lei, în luna octombrie faţă de aceeaşi lună din 2016, în condiţiile în care în septembrie au fost de 11%, iar în august au ajuns la 19%, ceea ce marchează o încetinire a acestor venituri de la lună la lună. Pe de altă parte, sumele primite de la Uniunea Europeană aferente cadrului financiar 2014-2020 au avut o creştere spectaculoasă, de 5 miliarde de lei în octombrie, faţă de 360 de milioane de lei în octombrie 2016, reiese dintr-un calcul realizat de ZF pe baza datelor publice din execuţia bugetului consolidat ale Ministerului de Finanţe.

„Avem cea mai ridicată economie subterană din Uni­unea Europeană, respectiv 29%, suntem ţara cu cel mai ridicat nivel al numerarului din masa mo­ne­tară din Uniunea Europeană. Suntem ţara cu cel mai scăzut număr al tranzacţiilor online din total plăţi din UE, iar toate aceste lucruri creează un cadru în care economia subterană creşte. Atunci când vom consuma nu înseamnă că vom şi factura totul. Avem creştere economică, dar nu o fiscalizăm, ceea ce înseamnă, prin analogie, o companie care are profit, dar nu are lichiditate pentru că nu mo­ne­ti­zează profitul, deoarece el nu este fiscalizat“, a spus pen­tru ZF Iancu Guda, preşedinte al Asociaţiei Ana­liştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO