Eveniment

Încasările bugetare rămân decuplate de creşterea economică. Preşedintele Consiliului Fiscal anticipează rectificări bugetare negative

Încasările bugetare rămân decuplate de creşterea...

Autor: Claudia Medrega

26.06.2014, 21:38 451

Veniturile bugetare - unul dintre cei mai urmăriţi indicatori - au avut în primele cinci luni ale anului o evoluţie dezamăgitoare, înregistrând o creştere de doar 3,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, jumătate din ritmul anticipat pentru acest an. Această evoluţie prefigurează rectificări bugetare negative în cazul în care în perioada următoare nu se va îmbunătăţi colectarea, avertizează preşedin­te­le Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru.

Ministerul Finanţelor mizează în acest an pe venituri bugetare de 216,8 mld. lei, cu 8,4% peste încasările efective de anul trecut, de aproximativ 200 mld. lei. Bugetul a fost construit pe o creştere economică de 2,2%, dar cei mai mulţi analişti estimează pentru acest an un avans al PIB cuprins în intervalul 2,5-3,5%.

În primul trimestru economia a înregistrat o creştere de 3,8%, peste estimări. Însă, veniturile bugetare nu au reuşit să capteze avântul economiei, încasările fiind în T1 cu 5,4% sub nivelul programat.

Pe ansamblul primelor cinci luni din acest an, veniturile bugetare au ajuns la 84,07 mld. lei, cu 3,7% peste valoarea din perioada ianuarie - mai 2013. În luna mai creşterea veniturilor a fost de doar 0,7% faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Comparaţia cu nivelul programat al veniturilor pentru primele cinci luni ale anului nu a fost deocamdată publicată.

Veşti proaste au continuat să vină de la TVA, care aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul consolidat, după contribuţiile sociale. Încasările din TVA au ajuns la 20,5 mld. lei, cu doar 1,4% peste nivelul din primele cinci luni de anul trecut, în timp ce comerţul cu amănuntul a accelerat. Îmbunătă­ţirea vânzărilor din comerţ ar fi trebuit să se evidenţieze în creşterea veniturilor colectate din TVA. În luna mai încasările din TVA au fost în scădere cu 3,5% faţă de mai 2013. În primul trimestru colectările din TVA au fost cu 8,2% sub program, în condiţiile în care au crescut şi rambursările de taxă.

„Execuţia bugetară arată în continuare slă­bi­ciu­nile înregistrate în lunile anterioare. Colectarea este foarte slabă pe TVA şi impozitul pe venit. Şi la accize s-a înregistrat o deteriorare. Evoluţia veniturilor arată că nu s-a îmbunătăţit colectarea. Dacă nu se îmbunătăţeşte semnificativ colectarea ve­niturilor bugetare, rectificările bu­getare vor fi pu­ternic negative, în contrast puter­nic cu creşterea eco­nomiei“, afirmă Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Activitatea economică a dat semne de revenire şi în 2013, PIB-ul făcând un salt de 3,5%, dar evoluţia nu s-a resimţit foarte mult la nivel fiscal în con­diţiile în care avansul economiei s-a bazat pe ex­porturi şi o agricultură care este ne­fisca­lizată, în timp ce consumul nu îşi revenise. Însă, în 2014 con­su­mul a avut un aport pozitiv la creşterea eco­no­mi­că.

Practic, consumul şi industria au adus Ro­mânia pe podiumul european la creşterea econo­mi­că, cu avansul de 3,8% înregistrat în primul trimestru din acest an.

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au înregistrat o scădere de 1%, la 9,4 mld. lei.

O evoluţie favorabilă s-a observat la nivelul sumelor colectate din impozitarea profitului, care au ajuns la o creştere de 11,3% comparativ cu primele cinci luni de anul trecut.

Din contribuţiile de asigurări sociale Finanţele au încasat 23,3 mld. lei, cu 4,6% peste nivelul din aceeaşi perioadă din 2013.

Sumele încasate din accize au înregistrat în primele cinci luni un avans de 9,8%, până la 9,1 mld. lei.

 

Ce s-a întâmplat cu cheltuielile

Investiţiile statului au continuat să se prăbuşească, scăderea ajungând la sfârşitul lunii mai la aproape 38%.

„Pe partea de cheltuieli se observă reduceri masive la categoria investiţii. Există o ţinere sub control a cheltuielilor foarte strictă pentru a menţine deficitul bugetar în ţintă. Nu ştiu dacă putem continua în ritmul ăsta, cu scăderi de 30-40% a investiţiilor“, spune şeful Consiliului Fiscal.

Cheltuielile totale pentru investiţii, care includ pe lângă cheltuielile de capital şi cheltuielile aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,5 mld. lei, în scădere cu 25,7% faţă de nivelul de anul trecut, de 10,1 mld. lei.

Ministerul Finanţelor explică faptul că în primele cinci luni ale anului 2013 s-au plătit arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 mld. lei, pecum şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 mil. lei. Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiţii din primele cinci luni sunt comparabile cu cele din aceeaşi perioadă de anul trecut.

Sumele cheltuite pentru bunuri şi servicii şi-au continuat ascensiunea, creşterea din perioada ianuarie-mai fiind de 4,6%. Ca de obicei, Finanţele pun această creştere pe seama fondului naţional de asigurări sociale de sănătate, din cauza plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente.

Chaltuielile de personal au avansat cu 2,3%, la 19,7 mld. lei, ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 800 la 850 de lei şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Finanţele au reuşit să menţină deficitul bugetar la un nivel scăzut, de 0,24%, ajustarea deficitului fiind influenţată şi de diminuarea cheltuielilor bugetare în primele cinci luni, cu 2,3% faţă de intervalul similar de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO