Eveniment

Încă un val de investiţii: Uniunea Europeană alocă 122 milioane de euro pentru cerecetare în domeniul combaterii noului coronavirus

Încă un val de investiţii: Uniunea Europeană alocă...

Autor: Otilia Serescu, MEDIAFAX

19.05.2020, 16:21 48

Comisia Europeană (CE) a anunţat, marţi, că va aloca încă 122 de milioane de euro pentru cercetare şi invoare pentru a combate noul coronavirus. Măsura completează acţiunile anterioare vizând dezvoltarea de metode de diagnosticare, de tratamente şi de vaccinuri împotriva COVID-19.

„Mobilizăm toate mijloacele de care dispunem pentru a combate această pandemie prin testări, tratamente şi măsuri preventive. Pentru a reuşi să combatem coronavirusul, însă, trebuie să înţelegem, de asemenea, cum afectează aceasta societatea noastră, precum şi care ar fi modul optim de implementare rapidă a acestor intervenţii. Trebuie să explorăm soluţii tehnologice pentru a produce mai rapid echipamente şi materiale medicale, pentru a monitoriza şi a preveni răspândirea bolii, precum şi pentru a asigura o mai bună îngrijire a pacienţilor.”, a spus comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a adăugat: „Sprijinim autorităţile din domeniul sănătăţii, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi publicul larg din toate statele membre în ceea ce priveşte combaterea crizei cauzate de coronavirus. În acest scop, implementăm tehnologii şi instrumente inovatoare care pot fi utilizate rapid pentru prevenţie, pentru tratamente optime şi pentru redresarea în urma acestei pandemii, precum şi pentru a ne pregăti să facem faţă urmărilor sale. Printre acestea se numără soluţii şi tehnologii digitale, precum telemedicina, datele, inteligenţa artificială, robotica şi fotonica.”

Conform unui comunicat al CE, proiectele finanţate în temeiul prezentei cereri de exprimare a interesului ar trebui să transforme procesele de fabricaţie în vederea producerii rapide de materiale şi de echipamente medicale vitale necesare pentru testare, tratare şi prevenire, precum şi să dezvolte tehnologii medicale şi instrumente digitale pentru a îmbunătăţi detectarea, supravegherea şi îngrijirea pacienţilor. Noile activităţi de cercetare vor folosi cunoştinţele obţinute de la grupuri mari de pacienţi (cohorte) din întreaga Europă, iar o mai bună înţelegere a impactului comportamental şi socioeconomic al pandemiei de coronavirus ar putea contribui la îmbunătăţirea strategiilor de tratament şi de prevenire.

„Termenul de depunere a propunerilor este 11 iunie 2020, deoarece cererea de exprimare a interesului se va concentra pe obţinerea de rezultate rapide. Europa şi lumea în general au nevoie urgentă de soluţii inovatoare pentru limitarea şi atenuarea pandemiei, precum şi pentru o mai bună îngrijire a pacienţilor, a supravieţuitorilor, a grupurilor vulnerabile, a personalului medical din prima linie şi a comunităţilor acestora. Din acest motiv, Comisia are ca scop să permită demararea cât mai rapidă a activităţilor de cercetare, prin intermediul unor termene mai scurte de pregătire a propunerilor şi de evaluare a acestora”, arată CE.

Noile soluţii trebuie să fie disponibile şi accesibile ca preţ pentru toţi, în conformitate cu principiile răspunsului mondial la coronavirus. În acest scop, Comisia va include clauze de partajare rapidă a datelor în acordurile de grant care rezultă în urma acestei noi cereri, pentru a se asigura că rezultatele şi constatările pot fi utilizate imediat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO