Eveniment

Încă 100 km de autostrăzi promise pentru finalizare anul acesta, pe rutele Lugoj - Deva şi Orăştie - Sibiu

Încă 100 km de autostrăzi promise pentru finalizare...

Autor: Andreea Neferu

22.10.2013, 19:55 4861

Circa 100 de kilometri de autostrăzi ce fac parte din rutele Lugoj - Deva şi Orăştie - Sibiu vor fi inauguraţi până la finalul acestui an, stadiul lor de construcţie fiind în prezent de circa 85-95%, susţin reprezentanţii Departa­mentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

„Primul lot din autostrada Lugoj - Deva, este aproape finalizat. Este construit în proporţie de 95% şi urmează să fie gata în decembrie. De asemenea, loturile 1, 2 şi 4 din Orăştie - Sibiu sunt aproape gata, în diverse stadii, de 85-90%, urmând să fie inaugurate în noiembrie-decembrie. Lotul al treilea din Orăştie - Sibiu, construit în proporţie de 60%, va fi gata undeva între aprilie şi iunie anul viitor“, a spus Ciprian Goriţă, consilier al ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură Dan Şova la un eveniment în domeniul transporturilor organizat de Ambasada Marii Britanii.

Termenele de finalizare a acestor tron­soane sunt însă deja depăşite, având în vedere că cea mai mare parte a şantierelor de autostrăzi din vestul României, situate pe coridorul IV paneuropean, trebuia să fie gata încă din aprilie, potrivit contractelor încheiate iniţial cu constructorii. Goriţă a mai spus că zilele trecute au fost semnate şi contractele de construire pentru al doilea şi al treilea lot din auto­strada Lugoj - Deva, care cumulează aproape 50 km. Astfel, contractul pentru lotul al doilea a fost semnat de com­pania de drumuri cu italienii de la Salini şi Secol pentru suma de 128 mil. euro, în timp ce contractul pentru construcţia celui de-al treilea lot a fost semnat cu firmele Teloxim (con­trolată de Theodor Berna), Comsa (Spania), Aldesa Construc­­ciones (Spania) şi Arcadis Euro­metudes (Olanda), pentru suma de 132 mil. euro, po­trivit informaţiilor transmise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). În pe­rioada ur­mătoare ar urma să fie semnat şi con­tractul de construire a 25,6 km din autostrada Ti­mi­şoara - Lugoj cu firmele italiene Tirrena Scavi şi Societa Italiana per Condotte D’Acqua, pentru 96 mil. euro. Contractele pentru aceste autostrăzi au fost scoase la licitaţie în luna august a anului trecut, iar statul a tergiversat aproape nouă luni procedura de selecţie a unor constructori, ulterior începerea lucrărilor fiind blocată de contestaţii. Goriţă a mai spus că în perioada următoare se vor realiza studii de fezabilitate pentru autostrăzi precum Sibiu - Braşov sau inelul de centură nord al Capitalei la standard de autostradă.

 

Ministrul transporturilor: Discutăm cu FMI şi CE noul calendar de privatizare a CFR Marfă

Garanţia de 10 milioane de euro, ca şi avansul depuse de Gruia Stoica, proprietarul GFR, firma care a fost la un pas de a prelua transportatorul de stat CFR Marfă, vor fi returnate, a spus ministrul transporturilor Ramona Mănescu, prezentă la un eveniment pe transporturi organizat de Ambasada Marii Britanii. „Contul escrow (în care Gruia Stoica a depus un avans de 20 mil. euro - n.red.) va fi deblocat, garanţia va fi returnată aşa cum au indicat şi consultanţii, Deloitte şi casa de avocatură Muşat şi Asociaţii”, a spus Ramona Mănescu. Ea a adăugat că Transporturile vor purta în următoarele zile discuţii cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene în vederea stabilirii noului calendar de privatizare a CFR Marfă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO