Eveniment

inca 100 de milioane de euro de la investitorii straini

13.04.2006, 00:00 16

Volumul investitiilor straine atrase in luna februarie a crescut cu 37% fata de luna similara din 2005.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, a doua luna a anului a adus investitii straine de 102 mil. euro, in scadere cu aproape 4% fata de ianuarie.

Pe ansamblul primelor doua luni situatia este mult mai buna decat anul trecut, nivelul investitiilor straine ajungand la 208 milioane de euro, cu aproape 51% mai mult decat in perioada similara din 2005.

Ca si in lunile anterioare, cea mai mare parte a investitiilor din februarie s-au realizat prin majorari de capital, in conditiile in care capitalul social subscris pentru firmele noi a fost de 44 mil. euro. Investitorii straini au infiintat 979 de noi firme, cele mai multe - 391 - in Bucuresti. Urmatoarele destinatii preferate de investitori au fost judetele Timis (70 de noi firme) si Cluj (44). La polul opus se afla judetele Gorj, Tulcea si Vaslui cu o singura companie cu capital strain inregistrata.

Capitala ocupa insa primul loc si in ceea ce priveste numarul de societati cu participare straina la capital care au fost radiate in februarie. Astfel, in a doua luna a anului din Bucuresti au disparut 50 de firme cu un capital de 67 de milioane de euro.

In ceea ce priveste tarile de rezidenta ale investitorilor straini, in februarie lideri sunt italienii care au infiintat 214 societati. Acestia sunt urmati de investitorii germani (91 de societati) si de cei israelieni (61).

In ceea ce priveste majorarile de capital, acestea s-au ridicat la 136 de milioane de euro, valoarea cea mai mare inregistrandu-se in Capitala, unde 383 de firme si-au majorat capitalul cu aproape 40 de milioane de euro.

Cea mai mare majorare a capitalului s-a realizat la compania Impress Buftea - producatoare de ambalaje din metale usoare, aportul actionarului majoritar, care este din Franta, fiind de 24,3 milioane de euro. Locurile urmatoare in clasamentul primelor 40 de societati comerciale dupa participarea straina la capitalul social subscris in februarie sunt ocupate de compania de retail Plus Discount Romania, membra a grupului german de distributie Tengelmann, cu 18,5 milioane de euro si Prolemn - detinuta de grupul turcesc Kastamonu Entegre - cu 11,5 milioane de euro.

Compania Bardeau Holding Romania, cu actionar majoritar spaniol, a primit o infuzie de capital de 7 milioane de euro, in timp ce capitalul societatii comerciale Nexans Romania din Arad a fost majorat cu 5,8 milioane de euro.

Printre societatile care si-au mai majorat capitalul social in luna februarie se mai numara Home Art International, al careri actionar majoritar este din Marea Britanie - cu 3,9 milioane de euro, European Property Development - cu 3,6 milioane de euro si Avicola Crevedia - cu 3,2 milioane de euro.

Dupa nivelul record al investitiilor straine inregistrat anul trecut - 5,2 miliarde de euro, potrivit datelor provizorii ale BNR - autoritatile sunt foarte optimiste in ceea ce priveste volumul investitiilor straine pe care Romania il va atrage in acest an, estimand un volum de 6,2 si chiar 7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO