Eveniment

În urma celor peste 200 de victime decedate din cauza protestelor din Iran, Organizaţia Naţiunilor Unite anunţă că minim 7.000 de protestatari au fost arestaţi

În urma celor peste 200 de victime decedate din cauza...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

06.12.2019, 18:58 90

Cel puţin 7.000 de persoane au fost arestate după protestele care au început luna trecută în Iran, a avertizat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, care solicită eliberarea celor reţinuţi în mod arbitrar, informează Le Figaro.

„Cel puţin 7.000 de persoane au fost arestate în 28 din cele 31 de provincii ale Iranului de la începutul manifestaţiilor care au început pe 15 noiembrie”, a anunţat Rupert Colville, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat.

Înaltul comisar Michelle Bachelet „este extrem de îngrijorată de condiţiile de detenţie în care se află aceste persoane, de tratamentul la care au fost supuse şi de încălcarea drepturilor acestora de a beneficia de un proces corect, dar şi de posibilitatea ca aceste persoane să fie acuzate de fapte pentru care se poate aplica pedeapsa cu moartea”, a mai spus purtătorul de cuvânt, care a adăugat că Michelle Bachelet solicită eliberarea imediată a manifestanţilor care au fost „lipsiţi în mod arbitrar de libertate”.

Protestele au izbucnit pe 15 noiembrie, după un anunţ al Guvernului referitor la creşterea preţului benzinei, în mijlocul crizei economice agravate de sancţiunile impuse de către Statele Unite.

„Până acum, informaţiile sugerează că cel puţin 208 persoane au fost ucise, dintre care 13 femei şi 12 copii. Există, de asemenea, informaţii, pe care încă nu am reuşit să le verificăm, care sugerează că numărul morţilor ar fi de două ori mai mare”, a mai spus Rupert Colville. Amnesty International a estimat, de asemenea, că cel puţin 208 persoane au fost ucise de forţele de securitate iraniene în timpul protestelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO