Eveniment

In timp ce privatii au uitat de cresteri salariale: Guvernul vrea sa majoreze salariul minim cu 25%

In timp ce privatii au uitat de cresteri salariale: Guvernul vrea sa majoreze salariul minim cu 25%

Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, spune ca este sustenabila o crestere a salariului minim pana la 750 de lei incepand cu 2010

17.08.2009, 19:49 26

Salariul minim ar putea creste de la 1 ianuarie 2010 cu 25%, pana la 750 de lei (180 de euro), prin adoptarea in urmatoarele luni a unei hotarari de guvern, sustin reprezentantii Ministerului Muncii si cei ai sindicatelor.

Masura ar afecta aproximativ 1,5 milioane de salariati care castiga salariul minim pe economie, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Institutul National de Statistica (INS).

„Se discuta care vor fi eventualele majorari si este posibil ca salariul minim pe economie sa fie mai mare cu 25% incepand cu 2010", spune Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, coordonator al dialogului social si al grupului de lucru care lucreaza la elaborarea legii salarizarii unice.

Mediul privat vede ca pe o povara o asemenea decizie, avand in vedere ca prea putine companii de pe piata au in vedere mariri salariale in urmatoarea perioada.

Companiile cu personal necalificat, lovite in plin

In cazul producatorului de sandviciuri Snack Attack, o asemenea decizie ar insemna cresterea cu circa 10-15% a cheltuielilor cu salariile angajatilor.

„In situatia actuala o asemenea masura ne-ar afecta foarte mult pentru ca o mare parte din personalul necalificat din companie are salariul apropiat de pragul minim. Chiar daca acest lucru nu ar insemna o marire cu 25% a tuturor salariilor, o crestere cu 10-15% tot ar avea loc", explica Dana Popa, director de resurse umane al Snack Attack, care numara in prezent 190 de angajati, dintre care aproape jumatate sunt necalificati. 

Pe de alta parte, companiile care ofera salarii mai ridicate nu vor resimti impactul noii hotarari. „Pe termen scurt, nu avem de gand sa facem mariri salariale. Este posibil sa acordam cresteri in trimestrul al patrulea, insa acest lucru depinde de contextul economic", spune Irina Stoian, HR manager al companiei de credite de consum Cetelem, care numara aproape 900 de angajati la nivel local.

150.000 de bugetari cu salariul minim

In prezent, exista aproximativ 150.000 de salariati din sectorul de stat care sunt platiti cu salariul minim pe economie, potrivit datelor din ultima forma a proiectului de lege pentru salarizarea unica din sistemul bugetar. Acest lucru inseamna ca bugetarii platiti cu salariul minim, care este in prezent de 600 de lei (143 de euro), primesc anual salarii brute de 10,8 mld. lei (260 mil. euro). O crestere cu 25% ar insemna inca 61 mil. euro in plus pentru plata salariilor bugetarilor.

Oficialii Ministerului Muncii sunt de parere ca marirea salariului minim este o masura sustenabila financiar.

„Vor avea loc intalniri in perioada urmatoare. Este vorba de o posibila majorare cu 25% a salariului minim. O asemenea hotarare ar trebui promovata pana la sfarsitul anului, pentru a putea fi adoptata anul viitor", spune Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa.

In acelasi timp, aproape 80% dintre punctajele din grilele de salarizare ale ultimei variante a proiectului legii salarizarii unice au fost diminuate cu procentaje cuprinse intre 15 si 25%, fata de varianta de la sfarsitul lunii iunie. Varianta finala urmeaza sa fie gata miercuri, iar legea sa intre de atunci in dezbatere publica.

Salariul minim brut de pe piata locala ne plaseaza pe ultimele locuri intre tarile europene. Un nivel mai scazut decat cel din Romania al salariului minim se inregistreaza in tari ca Albania - 130 de euro, Bulgaria - 57 de euro, Muntenegru - 55 de euro si Moldova - 48 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO