Eveniment

În timp ce analiştii anunţă un curs de 5 lei/euro, premierul Ludovic Orban spune că nu sunt motive de îngrijorare în privinţa deprecierii leului

În timp ce analiştii anunţă un curs de 5 lei/euro,...

Autor: Mihai Gongoroi

03.12.2019, 13:33 896

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că nu există motive de îngrijorare în privinţa deprecierii leului.

"În mod evident acest curs de schimb este determinat de foarte mulţi factori. Se ştie că decembrie este o lună în care creşte consumul. Noi avem un deficit comercial foarte mare, nevoia de produse din import în luna decembrie creşte foarte mult şi din cauza asta există o cerere foarte mare de euro care creează presiune asupra cursului de schimb euro-leu", a precizat Ludovic Orban, prezent la un eveniment la Banca Naţională a României (BNR).

În ultimele patru săptămâni leul şi-a accentuat tendinţa de depreciere demarată în septembrie în raport cu moneda unică europeană, atingând noi minime istorice atât pe interbancar cât şi pe piaţa valutară unde joacă şi bancheri de investiţii cu activităţi internaţionale.

Leul a câştigat teren în faţa euro în ultimele zile însă euro continua să se tranzacţioneze în preajma maximului istoric de 4,7808 lei înregistrat joi, 21 noiembrie.

Marţi, un euro a fost cotat de BNR la 4,7762 lei, în scădere faţă de luni, când un euro era cotat la 4,7777 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO