Eveniment

in scandalul tranzactiilor cu energie electrica apar nume noi

02.06.2006, 00:00 29

Compania Green Energy, despre care liderul PC, Dan Voiculescu, a afirmat ca achizitioneaza energie electrica de la stat si o vinde tot statului, cu diferente mari intre cele doua preturi, sustine ca nu are incheiate contracte cu societatea Electrica sau cu filiale ale acesteia.

Green Energy a incheiat, in luna noiembrie 2005, un contract de preluare a energiei electrice de la complexul energetic Turceni, cu respectarea tuturor prevederilor legale in vigoare, se arata intr-un comunicat al companiei.

"Contractele bilaterale de furnizare, pe care societatea noastra le are sunt contracte incheiate numai cu beneficiari din sfera capitalului privat, neexistand contracte incheiate cu SC Electrica sau filiale ale acesteia".

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat miercuri ca firma Green Energy, controlata, potrivit spuselor sale, de fiul primarului Gheorghe Stefan (PNL) din Piatra Neamt, cumpara energie electrica de la stat si vinde statului in cantitati mari, cu diferente mari intre cele doua preturi.

Declaratiile facute de liderul PC urmaresc sa respinga acuzatiile deputatului PSD Victor Ponta potrivit carora firma Grivco - controlata de familia liderului conservator - ar fi cumparat energie electrica de la stat pentru a o revinde la preturi cu mult mai mari.

Voiculescu a precizat ca firma Grivco a cumparat energie de la o bursa specializata in tranzactionari cu energie electrica sau a importat-o din Bulgaria.

Deputatul PSD Victor Ponta a facut noi declaratii privind tranzactiile cu energie electrica de la complexurile din Gorj, sustinand ca documentele sale arata foarte clar ca Grivco SA a tranzactionat energie, societatea fiind condusa, pana in 2005, de Codrut Seres.

Deputatul PSD sustine ca societatea Green Energy ii are ca actionari pe Gabriel Stefan si George Ursarescu, fiul deputatului Dorinel Ursarescu, firma achizitionand energie electrica la pretul de 1,2 milioane de lei megawatt-ul si revanzandu-l cu aproape doua milioane de lei vechi.

Ponta afirma ca nu intelege cum au ajuns firme din Piatra Neamt sa vanda energie de la Turceni sau Rovinari, in conditiile in care firmele din Gorj nu au fost implicate in astfel de tranzactii, iar rata somajului s-a mentinut mereu la un nivel ridicat in judet.

Cu o zi in urma, Victor Ponta a declarat ca printre firmele care cumpara energie electrica la preturi preferentiale de la termocentralele din Gorj se numara Grivco SA, SC Energy Holding SRL, SC Romelectro SA. El a facut publica o lista a firmelor care cumpara energie electrica de la complexurile Rovinari si Turceni la preturi preferentiale, acuzandu-le ca inregistreaza profituri uriase din revanzarea energiei, la un pret uneori de patru ori mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO