Eveniment

In minerit se anunta disponibilizari, procese si greve

27.02.2004, 00:00 41



Aproape 7.000 de mineri vor fi disponibilizati in perioada urmatoare, urmand sa beneficieze de prevederile Ordonantei de Urgenta 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati sau companii nationale ori societati comerciale cu capital majoritar de stat.



Potrivit unei hotarari a guvernului publicata in Monitorul Oficial, din cei 6.850 care urmeaza sa fie disponibiilzati, cei mai multi, respectiv 1.700, vor pleca de la Remin Baia Mare. De la Compania Nationala a Huilei Petrosani vor fi disponibilizati 1.500 de mineri, iar de la Minvest Deva vor fi concediate 1.300 de persoane. De asemenea, de la Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti vor pleca 800 de angajati, iar la Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) Targu Jiu vor fi concediati 600 de mineri.



Ortacii de la CNLO au continuat ieri greva declansata vinerea trecuta, desi instanta a decis ca protestul lor este ilegal. In plus, minerii au pierdut si prima faza a procesului in care sustin anularea hotararii de Guvern privind desfiintarea CNLO. Liderii lor au anuntat ca vor contesta ambele decizii si ca saptamana viitoare vor organiza la Bucuresti un miting de trei zile, la care liderii lor estimeaza ca vor participa aproximativ zece mii de oameni.



Greva minerilor olteni a produs Termoelectrica pierderi de circa 12 miliarde de lei pe zi, iar conducerea societatii ar putea actiona in instanta CNLO pentru recuperarea banilor.



Constantin Balasoiu, directorul general al producatorului de energie electrica si termica, a declarat ieri ca o serie de capacitati care asigura jumatate din productia companiei, bazate pe utilizarea lignitului ca si combustibil pentru producerea de energie, nu au mai primit carbune de la CNLO incepand de vineri, ca urmare a grevei minerilor. Societatea a fost astfel obligata sa puna in functiune trei grupuri energetice (apartinand centralelor Doicesti, Borzesti, Braila), ale caror costuri de productie sunt aproapee duble fata de cele ale societatii Rovinari, principala unitate afectata de protestele minerilor.



"Numai pentru Rovinari, pierderile sunt de 300-400.000 de dolari / zi. In situatia in care la sfarsitul zilei de 29 februarie vor fi inregistrate pagube, filialele Termoelectrica vor actiona in vederea recuperarii pierderilor de la cei vinovati si se vor adresa instantei", a spus Balasoiu, citat de Mediafax.



El a precizat ca spera sa nu se ajunga la o actiune in instanta si ca cele doua companii ar putea ajunge la o intelegere pe cale amiabila, una dintre variante fiind compensarea datoriilor, in conditiile in care Termoelectrica are de platit peste 4.000 de miliarde lei la CNLO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO