Eveniment

În loc să atragă banii europeni, oficialii încă mai vând poveşti despre modelul de succes al absorbţiei în Spania

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

22.09.2013, 20:48 1674

România ar trebuie să urmeze modelul Spaniei (ţară membră a Uniunii Europene din 1986) în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, pentru a creşte nivelul de trai al populaţiei şi pentru a dezvolta infrastructura – aceasta a fost concluzia unei sesiuni de discursuri de deschidere ale oficialilor români şi spanioli, în cadrul unei conferinţe pe tema „Oportunităţi de accesare a fondurilor structurale în 2014 -2020“.

La mai bine de şase ani de la intrarea în UE, perioadă în care România abia a reuşit să atragă 22% din cele 20 de miliarde de euro puse la dispoziţie prin fonduri europene, oficialii folosesc încă în discursuri limbajul de lemn pentru a masca eşecul absorbţiei de fonduri nerambursabile de la UE.

„Experienţa şi bunele practici ale Spaniei în domeniul accesării de fonduri europene re­prezintă un model de urmat pentru România“, a spus Marin Niculcea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Teleorman, în cadrul unei conferinţe organizate vineri de Camera de Comerţ şi Industrie a României. Niculcea a citit un discurs în numele lui Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, absent de la eveniment.

Despre „modelul spaniol“ a vorbit şi Gabriel Onaca, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, care a notat că, în timp ce Spania are o capacitate de absorbţie a fondurilor structurale de 58%, România are un grad de absorbţie de 22%.

„Spania este una dintre ţările care au investit foarte mult şi în România, în companii care activează în domeniul construcţiilor sau în sectorul energetic. (...) Faptul că în perioada 2014 - 2020 România are la dispoziţie fonduri structurale în valoare de aproape 40 de miliarde de euro poate părea o sumă redusă pentru recuperarea decalajelor faţă de alte state, dar banii trebuie folosiţi pentru dezvoltarea integrată şi inteligentă a ţării, bazată pe creştere economică“, a spus Gabriel Onaca.

Deşi România poate beneficia de „know-how-ul“ Spaniei în domeniul fondurilor europene, investiţiile făcute până în prezent din fonduri europene în proiecte precum este cel al staţiei de epurare a apei din Glina reprezintă un succes, a explicat şi Dan Alexandru Darabont, viceprimarul general al Municipiului Bucureşti.

„România are multe de învăţat de la Spania, unde PIB-ul a crescut cu 60%, iar în economie au intrat 80 de miliarde de euro din fonduri euroepene“, a spus Darabont.

Ca urmare a existenţei unei comunităţi numeroase de români în Spania, Camera de Comerţ a decis să îşi deschidă o reprezentanţă şi în Spania, pentru a oferi suport românilor care doresc să îşi deschidă o afacere.

„Castellon este regiunea spaniolă în care trăiesc cei mai mulţi români, datele arată că peste 150.000 de români în comunitatea valenciană, de aceea este foarte importantă colaborarea dintre state. Spania are o experienţă de peste 30 de ani în accesarea de fonduri europene, iar din 1986, de când a intrat în UE, şi-a dezvoltat foarte mult infrastructura de transport, iar nivelul de trai a ajuns similar cu cel din statele din Europa Occidentală“, a spus Estanislao de Grandes Pascual, amba­sadorul Spaniei la Bucureşti. El a mai spus că, din 2000 până în prezent, firmele spaniole şi-au „adjudecat“ contracte cu sectorul public românesc în valoare de peste 2,5 mld. euro, din care 1,7 mld. euro erau proiecte cu finanţare europeană.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO