Eveniment

in loc de cresterea TVA si a cotei unice, premierul ar impozita mostenirile

06.04.2006, 00:00 13

Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut ministrului de finante Sebastian Vladescu ca pana la mijlocul acestei luni sa elaboreze o strategie pentru cresterea veniturilor la buget, fara sa majoreze cota unica ori TVA, au declarat pentru ZF surse parlamentare.

Sursele citate au precizat ca, la reuniunea pe teme economice care a avut loc la Palatul Victoria zilele trecute, premierul a sugerat introducerea unei taxe pe mosteniri si majorarea taxei de mediu si pe terenurile agricole.

Nivelul scazut de colectare al veniturilor la bugetul de stat a fost criticat de experti ai Comisiei Europene.

"Mai multi experti ai Comisiei Europene si-au exprimat indoiala ca largirea bazei de impozitare va asigura Romaniei un nivel al incasarilor care sa raspunda nevoilor bugetare pentru 2007 si considera ca trebuie sa majoram fie TVA, fie cota unica", declara recent Leonard Orban, negociatorul-sef in relatia cu Uniunea Europeana.

Ulterior, premierul a declarat ca nici cota unica, nici TVA nu vor creste in timpul mandatului sau.

Prelungirea perioadei de incertitudine legata de majorarea sau mentinerea celor doua taxe la nivelul actual, precum si modul in care se discuta despre aceste taxe ii nemultumeste pe oamenii de afaceri care solicita Ministerului Finantelor si Guvernului sa prezinte masurile fiscale care urmeaza sa fie adoptate, impreuna cu o fisa de evaluare a impactului asupra mediului de afaceri.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a anuntat ieri ca dezaproba continuarea tehnicii de manipulare folosite in ultimii doi ani, respectiv aceea de-a fi lansate pe piata "zvonuri" privind intentia adoptarii unor noi masuri fiscale, "informatii dezmintite categoric de oficialitati imediat ce se inregistreaza reactii puternic negative".

"AOAR cere public Ministerului de Finante si Guvernului sa respecte prevederile cuprinse in HG 755/ 2005 si sa prezinte concomitent variantele preconizate ale unor noi masuri fiscale, alaturi de fisa de evaluare a impactului asupra mediului de afaceri al fiecareia din solutiile analizate", spun reprezentantii Asociatiei.

Acestia au mai mentionat ca inteleg necesitatea asigurarii finantarii corecte si la un nivel corespunzator a bugetului de stat, dar Asociatia "nu poate accepta continuarea actualelor indecizii guvernamentale ce induc instabilitate in mediul de afaceri si determina scaderea capacitatii competitive a economiei romanesti".

"Am cerut constant in ultimii ani elaborarea unei strategii fiscale, ca o conditie esentiala pentru stabilizarea mediului de afaceri. Pana in prezent specialistii Ministerului Finantelor nu au fost capabili sa propuna un proiect realist", mai spun reprezentantii oamenilor de afaceri.

La inceputul acestei saptamani ministrul finantelor Sebastian Vladescu a anuntat ca a elaborat mai multe scenarii privind modificarea Codului Fiscal, pentru cresterea veniturilor bugetare la peste 30% din Produsul Intern Brut, si asteapta decizia politica, existand in esenta doua variante, respectiv majorarea taxelor sau a deficitelor.

El a aratat ca ministerul a elaborat patru-cinci scenarii de modificare a Codului fiscal, care prevad fie majorarea TVA cu trei puncte procentuale, fie o solutie mixta, de crestere a TVA si a cotei unice, dar si variante care includ mentinerea celor doua impozite principale la nivelul actual.

Ministrul a prezentat Guvernului o nota referitoare la rectificarea bugetara conform careia veniturile bugetare asteptate pentru 2006 vor fi mai mari cu circa 325 milioane de euro (1,16 miliarde de lei sau 0,35% din Produsul Intern Brut) fata de nivelul estimat anul trecut si inclus in Legea bugetului, pe baza incasarilor mai bune din primele doua luni ale acestui an.

Chiar si asa, plusul de cheltuieli necesare nu va putea fi acoperit fara o largire a deficitului cu 0,4 puncte din PIB fata de programul initial. Conform datelor prezentate de Vladescu, cheltuielile publice vor fi suplimentate cu circa 730 de milioane de euro (0,78% din PIB), ceea ce va ridica deficitul bugetar la 0,9% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO