Eveniment

„În grafic“ doar pe hârtie. Doar 300 de antreprenori din cei 8.400 au primit finanţările în cadrul programului Start-Up Nation

Ilan Laufer, ministrul pentru mediul de afaceri

Ilan Laufer, ministrul pentru mediul de afaceri

Autor: Simona Tatu

2046

Doar 290 de firme au primit finanţare pentru programul Start Up Nation, ceea ce reprezintă 3,4% din totalul de 8.400 de firme care sunt pe lista Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pentru a primi banii.

Ilan Laufer, ministrul pentru mediul de afaceri, susţine însă că programul este „în grafic“.

Ilan Laufer, ministrul pentru mediul de afaceri, unul dintre demnitarii a căror poziţie nu este sigură în viitorul guvern, a făcut bilanţul anului 2017 şi a prezentat planurile ministerului pentru 2018, deşi la întrebarea „Veţi mai fi ministru şi în cabinetul Viorica Dăncilă?“ a răspuns: „O să aflăm lucrul acesta luni (astăzi – n.red.) la CEx“.

Ilan Laufer gestionează unul dintre cele mai generoase programe de antreprenoriat (Start-Up Nation), la care s-au înscris peste 19.000 de antreprenori şi au fost acceptaţi 8.400. Dintre aceştia, doar 290 au primit până acum finanţare. Plafonul maxim este de 44.000 de euro pentru fiecare proiect.

Ministrul a prezentat situaţia  programului Start-Up Nation până la 19 ianuarie 2018. Până în prezent, au fost depuse 807 deconturi, iar dintre aceastea 407 au fost verificate, 290 au fost plătite şi restul de 117 dosare sunt în clarificări.

„Programul Start-Up Nation este în grafic şi nu există întârzieri. La 19 ianuarie 2018 au fost depuse 807 deconturi, ceea ce înseamnă sub 10% din beneficiari. Dintre acestea, 407 au fost verificate, 290 au fost plătite şi restul de 117 dosare sunt în clarificări“, a mai spus Ilan Laufer.

Ministrul a vorbit despre cum va debuta în aprilie a doua ediţie a programului, dar nu a stat să discute cu jurnaliştii despre întârzierea plăţilor necesare demarării celor 8.400 de proiecte ale antreprenorilor deja selectaţi. „O să vă raspund, dar nu astăzi.“

Prima ediţie a programului Start-Up Nation se încheie pe 29 septembrie 2018, când cei 8.400 de antreprenori ale căror planuri de afaceri au fost acceptate ar trebui să primească granturi de 44.000 de euro fiecare.

 

Ce a mai declarat Laufer:

♦ „Legea lobbyului este o prioritate şi este în programul de guvernare. Există o formă în acest moment, a existat un grup de lucru anul trecut, în urma căruia am trimis draftul de lege în Parlament. Consider că ar trebui refăcut acel grup de lucru, ar trebui reinvitaţi toţi factorii care au de-a face cu această zonă şi să ne mai uităm o dată pe acest proiect de lege. Anul trecut s-a dus către o direcţie de transparentizare, dar cred că ne dorim mai mult de la această lege. Trebuie să oferim acel cadru legal pe care oamenii de afaceri îl aşteaptă în România şi să vedem cum putem să facem, în cadru legislativ, controlat, să nu se mai pună problema traficului de influenţă.“

♦ „Ne propunem un proiect de modificare a legii incubatoarelor de afaceri. Legea a fost schimbată cu câtiva ani de zile în urmă şi au rămas cu o finanţare pe care nu o pot obţine. Din păcate, incubatoarele de afaceri nu mai funcţionează în acest moment aşa cu ar trebui să funcţioneze.“

♦ „Realizarea şi operaţionalizarea site-ului prevenire.gov.ro, în acest site cei care sunt contribuabili vor şti exact care sunt obigaţiile şi drepturile lor atunci când vine vorba de un control de la autorităţile statului, dar şi modul de aplicare a sancţiunilor.“ 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO