Eveniment

In februarie se aleg cinci locatii din 100 pentru noua centrala nucleara

15.12.2008, 19:38 18

Peste 100 de posibile locatii pentru viitoarea centrala nucleara, a carei constructie ar urma sa inceapa din 2020, au fost analizate pana in prezent, lista finala cu cinci cele mai bune amplasamente urmana sa ajunga la guvern in februarie, potrivit oficialilor Ministerului Finantelor (MEF).

"S-a facut o prima analiza care a inclus 102 locatii pentru acest obiectiv, din care unele deja au fost excluse urmand sa se faca o ierarhizare. La finalul acestui proces vor ramane 10 posibile amplasamente din care se vor alege cinci cele mai bune locatii pentru constructie. Lista finala ar trebui sa se afle pe masa guvernului in februarie, anul viitor", au declarat reprezentantii ministerului.
Potrivit sursei citate, dupa alegerea amplasamentului vor urma stabilirea modalitatii de finantare a proiectului, precum si stabilirea componentei companiei de proiect care va realiza acest obiectiv.
"Studiul a fost realizat de catre Sucursala de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare, care face parte din Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare si a costat 350.000 de lei (circa 90.000 de euro)", au mai spus reprezentantii MEF.
Majoritatea locatiilor sunt in Transilvania, dar amplasamentul exact nu se cunoaste pentru a putea fi evitate speculatiile imobiliare. Moldova si Dobrogea sunt celelalte doua regiuni care au facut obiectul acestui studiu.
Anuntul privind reluarea planurilor de a construi o noua centrala nucleara a fost facut la punerea in functiune a celui de-al doilea reactor nuclear al centralei de la Cernavoda.
Potrivit celor mai recente declaratii, noua centrala ar putea avea intre doua si patru grupuri functionale, fiecare avand o capacitate instalata cuprinsa intre 600 si 1.200 MW, ceea ce inseamna ca intregul proiect ar putea ajunge la 4.800 MW.
In prezent, in Romania functioneaza doua unitati nucleare de cate 700 MW care asigura circa 18% din consumul national de energie electrica pe platforma de la Cernavoda.
Tot acolo urmeaza sa fie construite pana in 2016 alte doua reactoare cu capacitati instalate similare celor existente, valoarea proiectului fiind, potrivit ultimelor estimari, de circa
4 miliarde de euro.
Compania de proiect care va realiza aceste doua unitati este controlata de statul roman care detine un pachet de 51% din companie prin intermediul Nuclearelectrica.
Restul de 49% este impartit intre sase investitori in urmatoarele cote: CEZ (Cehia), Enel (Italia), Gaz de France Suez (Franta) si RWE Power (Germania) detin fiecare cate 9,15%, in timp ce Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania controleaza cate 6,2%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO