Eveniment

În ciuda plafonării preţurilor la energie, inflaţia a crescut din nou în decembrie 2021 şi a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

Autor: Răzvan Botea

17.01.2022, 09:00 198

Inflaţia reia astfel creşterea, după premiera din noiembrie, când inflaţia a fost scăzută printr-o decizie administrativă: plafonarea şi compensarea preţurilor la energie.

Indicele de preţuri a ajuns la 8,2% la finalul lui 2021, prin comparaţie cu decembrie 2020, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Inflaţia a ajuns astfel la cel mai mare nivel din 2011, în ciuda faptului că preţurile la energie, care conduc creşterea inflaţiei, au fost plafonate prin lege şi, iniţial, în decembrie a scăzut.

„Ne aşteptam ca vineri INS să dea o inflaţie în scădere, în condiţiile în care după intrarea în vigoarea a legii privind plafonarea şi compensarea în materie de produse energetice am văzut că s-a produs o scădere a preţurilor. Iată că acum vedem că inflaţia este de 8,19 în decembrie 2021 faţă de decembrie 2020”, a spus Adrian Vasilescu de la Banca Naţională a României (BNR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO