Eveniment

În cinci ani, România va exporta servicii de peste 30 miliarde de euro pe an

În cinci ani, România va exporta servicii de peste 30...

Autor: Adelina Mihai

09.01.2019, 00:07 3382

Exporturile de servicii din România au crescut în mod constant în ultimii ani, ajungând la o valoare record în 2018, de 18,2 miliarde de euro în primele zece luni ale anului, fiind cu aproape 50% mai mare decât în urmă cu cinci ani şi cu 7% mai mare decât în perioada similiară din 2017, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Banca Naţională.

„În perioada următoare trendul de creştere a exporturilor de servicii se va intensifica, iar eu estimez că vom avea o creştere mai mare de 50% în următorii cinci ani (de la 20 mld. euro pe an la 30 mld. euro pe an - n.red.). În plus, pentru mine este frapant că România are un potenţial mult mai mare decât rezultatele pe care astăzi le înregistrează la excedentul de servicii“, a explicat Ionuţ Pandelică, profesor asociat la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Într-adevăr, excedentul de la comerţul exterior cu servicii a „salvat“ deficitul de la comerţul exterior cu bunuri în ultimii ani. Astfel, cele mai recente date arată că excedentul comerţului cu servicii a fost de 6,7 miliarde de euro în primele zece luni din an, în creştere cu 37% faţă de perioada similară de acum cinci ani (4,88 mld. euro a fost soldul în primele zece luni din 2014) şi în uşoară scădere (-3%) faţă de perioada similară din 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO