Eveniment

Când şi cum se va impune carantina în marile focare din ţară: Carantina zonală este decisă atunci când se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat sau la 1.200 de cazuri pe zi

Când şi cum se va impune carantina în marile focare...

Autor: Mihaela Gidei

21.07.2020, 14:19 2902

Carantina zonală este decisă atunci când se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat. Ludovic Orban a anunţat marţi că dacă numărul de infecţii ajunge chiar la 1.200 pe zi, se va ajunge la restricţii locale. Nelu Tătaru a explicat cum se poate decide carantina zonală.

O zonă poate fi plasată sub carantină printr-un ordin al şefului DSU, care este Raed Arafat, sau al unei persoane desemnate de el, în baza unei decizii ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru această măsură este nevoie şi de avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Când se instituie carantina zonală?

Legea carantinei intrată în vigoare marţi arată că măsura este aplicată atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat prin alte metode de protecţie sanitară. De asemenea, carantina mai poate fi instituită dacă procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul National de Sanatate Publică.

Dacă avem de-a face cu un „accident biologic”, carantina poate fi instituită temporar, până la rezolvarea problemei.

Ordinea publică în interiorul zonelor carantinate, dar şi în spitale, este asigurată de poliţia locală.

„În situaţia in care poliţia locală nu este constituită sau efectivele acesteia nu sunt suficiente, masurile de ordine publica se asigura de catre Jandarmeria Romana sau Poliţia Română”.

Când ar putea fi luată măsura?

Un răspuns la această întrebare a oferit chiar marţi premierul Ludovic Orban.

„Dar dacă creşte numărul de persoane infectat peste, să zic, 1.200, am putea ajunge să luăm măsuri restrictive locale, zonale, de carantinare. Unde apar focare se dispune măsura suspendării temporare a activităţii economice”, a spus Orban în şedinţa de Guvern.

La rândul lui, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a spus la un post de televiziune că se poate ajunge la carantinarea unui cartier sau a unei localităţi dacă sunt peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Cele mai multe cazuri sunt, potrivit raportării de astăzi, în următoarele judeţe: Bucureşti (4.618), Suceava (4.290), Argeş (2.176), Braşov (2.424).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO