Eveniment

Impozitarea averilor nedeclarate merge înainte. Finanţele caută ajutor la FMI pentru definirea normelor - VIDEO

03.02.2011, 16:55 135

În prezent suntem în stadiul de elaborare a normelor şi discutămcu experţii tehnici ai FMI pentru impozitarea averilor nedeclarate,a declarat joi pentru Ziarul Financiar Dragoş-George Bogdan,vicepreşedinte ANAF.

În privinţa controlului firmelor petroliere, oficialul a spus căsunt în curs ispecţiile fiscale pentru a vedea dacă creşterea de20% a preţurilor carburanţilor se reflectă şi în profiturilecompaniilor şi implicit în taxele şi impozitele plătite de acesteala buget.

Vicepreşedintele ANAF a participat joi la seminarul "Modificaride urgenta ale Codului Fiscal. Care va fi impactul pentru mediul debusiness?", organizat de Ziarul Financiar.

Impozitarea averilor mari va viza 1-2% dintre contribuabili,grupul ţintă fiind format din persoanele cu averi sau cheltuielimari care nu au declarat veniturile, declara în urmă cu o lunăministrului finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Aceasta înseamnăcirca 50.000 -100.000 de persoane, având în vedere că plătitorii deimpozit pe venit sunt circa 5 milioane.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală urmează să înfiinţezemai multe departamente care să verifice persoanele cu venituri saucheltuieli foarte mari.

"Din experienţa altor state reiese că ponderea celor vizaţi vafi de 1-2%. La nivelul ANAF există un grup de lucru pentruconstituirea acestor departamente, de 30-40 persoane. Grupul ţintăva fi format din persoanele cu averi mari sau cheltuieli mari", aspus Ialomiţianu.

Metodele indirecte pentru verificarea câştigurilor vor putea fiaplicate doar pentru veniturile reale din 2011, însă ministrulfinanţelor a dat asigurări că nu vor scăpa de controale nici cei cuvile şi maşini care nu au declarat veniturile până în acest an.

La sfârşitul anului trecut, Executivul a hotărât că persoanelefizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 leisumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţadintre cele două valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO