Eveniment

IMM Invest, cel mai amplu program guvernamental de garantare a creditelor pentru IMM-uri, este în continuare blocat. Ministrul de finanţe promite că săptămâna aceasta va fi funcţional

Florin Cîţu, ministrul de finanţe: În România, astăzi, sunt bancabile în jur de 12.000-13.000, maximum 15.000 de IMM-uri

Florin Cîţu, ministrul de finanţe: În România, astăzi, sunt bancabile în jur de 12.000-13.000, maximum 15.000 de IMM-uri

Autor: Răzvan Botea

27.04.2020, 00:08 991
  • IMM Invest este un program guvernamental prin care statul garantează credite şi subvenţionează dobânzi pentru IMM-uri

  • Platforma online trebuia să fie lansată acum mai bine de o săptămână, vineri, 17 aprilie, însă un număr foarte mare de accesări a blocat-o

  • Programul are un plafon maxim total de 15 miliarde de lei.

Ministrul de finanţe Florin Cîţu a dat asigurări că platforma IMM Invest, pe care com­paniile care vor credite ga­rantate trebuie să o acceseze, va fi funcţională săptămâna aceasta. IMM Invest, cel mai mare program guver­na­mental pentru sprijinirea creditării IMM-urilor, ar fi trebuit să fie lansat vineri, 17 apri­lie, însă un număr foarte mari de accesări a blocat platforma dedicată programului.

„Am fost informat de instituţiile abilitate că noua formă a site-ul IMM Invest, pe care înţeleg că nu o mai poate ataca nimeni, o să fie gata săptămâna viitoare (...) Ca să fie mai clar, site-ul IMM Invest o să fie lansat săptămâna viitoare. Am fost informat de specialişti că este foarte probabil ca site-ul să fie accesat de cel puţin 4 milioane de oameni în prima oră“, a scris vineri pe pagina sa de Facebook ministrul de finanţe Florin Cîţu. IMM Invest este un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza coronavirusului să asigure capital de lucru şi de investiţii. Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoarea creditelor obţinute de firme de la bănci. De asemenea, statul subvenţionează dobânda pentru aceste credite, însă doar până la sfârşitul acestui an, subvenţionarea pentru anii următori fiind posibilă doar dacă prognoza de creştere economică este mai mică decât creşterea din acest an. Datele oficiale pe care a fost realizată noua construcţie bugetară prevede o scădere economică de 1,9% în acest an.

Florin Cîţu a precizat joi seară că maximum 15.000 de IMM-uri sunt bancabile în acest moment şi astfel plafonul total de 15 mld. lei este arhisuficient. El a mai spus că s-a decalat lansarea platformei şi din cauză că autorităţile europene au venit cu noi norme de relaxare pentru acest program.

„Programul va reporni în câteva zile. În această seară am modificat puţin normele, pentru că am mai primit de la Comisia Euro­pea­nă încă o relaxare: clienţii pot acum să cumuleze creditul pentru investiţii cu linia de credit pentru capital de lucru şi pot avea acces la mai mulţi bani. IMM Invest este un program făcut pentru minimum 40.000 de IMM-uri. În România, astăzi, sunt bancabile în jur de 12.000-13.000, maximum 15.000 de IMM-uri. Ne-am luat o marjă faţă de numărul de IMM-uri bancabile. În aşa fel arătăm clar că acele IMM-uri care nu ar fi putut să ia credite astăzi vor putea să acceseze aceşti bani“, a spus Cîţu la televiziunea publică.

Programul este gestionat de Fondul Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Preşedintele instituţiei, Cristian Păun, a declarat săptămâna trecută pentru ZF că platforma este finalizată. Având în vedere numărul mare de accesări care au dus la blocarea site-ului, Cristian Păun a spus că nu este exclusă varianta unui atac cibernetic şi că aşteaptă un raport din partea STS şi SRI care să clarifice acest aspect.

„Urmează să primesc un raport detaliat din partea STS şi SRI. În momentul în care voi afla ce s-a întâmplat o să vin public şi o să ex­plic ce s-a întâmplat acolo. Cert este că site-ul a fost blocat de un număr foarte mare de ce­reri, mai mare decât numărul IMM-urilor din România, există deci suspiciuni”, a declarat el.

Programul a fost construit ca o schemă de ajutor de stat pentru companiile aflate în dificultate din cauza crizei coronavirusului. Analiştii economici sunt de părere că spaţiul fiscal bugetar este foarte mic pentru a se acorda facilităţi fiscale puternice, în consecinţă programele de garantare a creditelor reprezintă o soluţie viabilă.

Cu toate acestea, IMM Invest se adreseză companiilor mici şi mijlocii, iar companile mari nu au un instrument de acest fel la îndemână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO