Eveniment

Imaginea Romaniei in Franta: realitatea bate filmul

25.11.2003, 00:00 29



Franta incearca sa-si revendice pozitia de cel mai importator investitor direct in Romania, cu 1,5 miliarde de euro, in ciuda statisticilor romanesti care o plaseaza pe pozitia a cincea, neluand in calcul investitii ulterioare lansarii diferitelor proiecte.



O mai buna cunoastere de catre companiile franceze a mediului de afaceri romanesc, dincolo de cliseele vehiculate de mass media, a facut obiectul Forumului Franco-Roman organizat vineri la Paris de Camerele de Comert Franco-Romane de la Paris si Bucuresti.



Desi prezentarile din cadrul Forumului au incercat sa transmita mesaje pozitive, problemele reale de care se lovesc investitorii straini in Romania nu au putut fi evitate.



Jean-Pierre Vigroux, senior partner al firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers si presedinte al Consiliului Investitorilor Straini, a afirmat ca neplata impozitelor reprezinta "cancerul economiei romanesti", acestea devenind o sursa de finantare care tinde sa inlocuiasca creditul bancar.



In ceea ce priveste legislatia, in ciuda progreselor din ultimii ani, investitorii se lovesc de o lipsa de coerenta a dispozitiilor legale, de lipsa jurisprudentei, in conditiile in care majoritatea legilor sunt noi, si, nu in ultimul rand, de practicile neuniforme intalnite la nivelul administratiei si al instantelor de judecata, mai ales in teritoriu.



Eugen Dijmarescu, secretar de stat responsabil cu comertul exterior, a afirmat ca marile companii occidentale nu se arata dispuse sa investeasca in proiecte de infrastructura in Romania fara garantii de stat. Acestea insa inseamna costuri bugetare mari. Presedintele Ion Iliescu a afirmat ca Romania s-ar putea inspira din solutiile franceze in dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, el a apreciat ca nivelul schimburilor comerciale dintre Romania si Franta tinde in acest an spre un nivel record de 2,5 miliarde de euro.



Stephane Cosse, fostul rezident al FMI la Bucuresti, sustine ca o crestere economica sanatoasa va aduce si bani pentru investitii in infrastructura.



Ultimele estimari ale FMI indica pentru anul acesta o crestere economica de 4,7%, sub tinta ajustata de guvern la jumatatea anului de 4,8%.



Autoritatile nu au dat inca publicitatii datele privind evolutia PIB dupa noua luni din acest an.



"Contributia consumului la cresterea economica tinde sa devina prea importanta, reflectandu-se in majorarea importurilor, care, in cele din urma, se poate reflecta in inflatie. Autoritatile trebuie sa se asigure ca exporturile si investitiile raman motoarele principale de crestere", afirma Stephane Cosse.



In replica, Eugen Dijmarescu spune ca majoritatea investitiilor in Romania incep cu importuri care ar putea ajunge in acest an la 3,5 miliarde de euro, peste tinta convenita cu FMI. "Romania are nevoie de investitii care sa contribuie mai mult la exporturi. Mana de lucru romaneasca este pentru moment competitiva, dar trebuie sa ne preocupe perspectivele", a declarat Dijmarescu.



Cosse spune ca Romania a profitat de perioada de recesiune din Uniunea Europeana, majorandu-si exporturile inclusiv in urma delocalizarilor unor capacitati de productie din Vest, avertizand insa ca acestea pot migra mai departe spre Est.



"Marea provocare pentru Romania este consolidarea tendintelor pozitive. Principalul factor destabilizator al economiei ramane sectorul energetic cu pierderi de 2,5% din PIB din cauza tarifelor sub costurile de productie", a declarat Cosse. Alte provocari amintite de fostul rezident FMI sunt consolidarea sectorului financiar, a administratiei, cresterea transparentei in economie si, nu in ultimul rand, gasirea de solutii pentru problemele din agricultura.



"Este foarte important ca majorarile salariale sa vina numai in pas cu castigurile de productivitate", a mai spus Cosse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO