Eveniment

Ieri a intrat in vigoare noul Cod al muncii

06.07.2005, 19:35 29

Noul Cod al muncii a intrat in vigoare de ieri, o data cu publicarea lui in Monitorul Oficial, la o saptamana dupa ce a fost adoptat de Guvern. Actul normativ a fost adoptat, saptamana trecuta, in forma in care a fost convenit de confederatiile sindicale si de cele patronale, dupa negocieri care au durat mai multe luni si care au fost marcate de divergente privind diferite prevederi ale legii.

Noul Cod al muncii aduce o serie de modificari privind durata timpului de lucru si sanctiunile aplicate firmelor care lucreaza cu forta de munca la negru. In privinta orelor suplimentare, legea lasa la indemana beneficiarilor dreptul la negociere, fara ca Guvernul sa intervina. Cat priveste sanctiunile pentru patronii care folosesc minori si forta de munca la negru, acestea merg pana la inchisoare. In privinta concedierilor colective, sindicatele trebuie sa fie informate si nu consultate cu privire la aceste masuri.

Potrivit noilor prevederi, durata timpului de munca poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana (care includ si orele suplimentare), dar trebuie ca media orelor calculata pentru o luna calendaristica sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Pentru anumite domenii, pot fi negociate perioade de referinta mai mari de o luna, dar nu mai mari de un an, iar la stabilirea acestor perioade nu se iau in calcul concediul de odihna si suspendarea contractului individual de munca.

Efectuarea muncii suplimentare peste limita mentionata este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii, producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor unui accident. Actul normativ intrat ieri in vigoare modifica si prevederile referitoare la contractul individual de munca pe perioada determinata, fiind introduse noi categorii de lucrari sau programe pentru care pot fi angajate persoane pe perioada determinata. De asemenea, a fost prelungita perioada pentru care se poate incheia contractul individual pe perioada determinata, de la 18 la 24 de luni.

Potrivit noului cod, concedierile colective urmeaza o procedura mai scurta decat pana acum, iar perioada in care posturile respective sunt suspendate scade de la un an la noua luni. Aceasta procedura se aplica in cazul in care sunt disponibilizati cel putin zece salariati (daca angajatorul are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de o suta de salariati). Patronul care a dispus concedieri colective nu poate face angajari timp de noua luni pe locurile de munca ramase libere, fata de 12 luni, cat prevedea vechiul Cod al muncii.

Patronii au obligatia sa initieze in timp util consultari cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor, pentru a se pune de acord privind metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective, de reducere a numarului de salariati afectati si de atenuare a consecintelor. Angajatorii sunt obligati sa notifice in scris intentia de concediere colectiva cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de a emite decizia de concediere.

De asemenea, patronii trebuie sa ofere salariatilor toate informatiile relevante in legatura cu concedierea colectiva, pentru ca ei sa poata face propuneri, in 15 zile calendaristice de la data primirii notificarii. In aceasta situatie, patronii sunt obligati sa raspunda in scris si motivat propunerilor, in cinci zile.

Tot prin noul Cod al muncii, patronii vor fi obligati sa asigure formare profesionala salariatilor, obligatorie fiind si participarea acestora la cursurile de pregatire. Cursurile de formare profesionala sunt obligatorii cel putin o data la doi ani, in societatile cu mai mult 21 de salariati si cel putin o data la trei ani pentru cei cu mai putin de 21 de angajati. Cheltuielile cu participarea la aceste programe de formare profesionala sunt suportate de catre angajatori.

Cat priveste clauzele de neconcurenta (act aditional la contractul individual de munca privind anumite obligatii si restrictii ce sunt aplicate salariatului), acestea sunt mai restrictive prin noua lege, dar aduc mai multe beneficii financiare salariatului.

Noua lege ar urma sa introduca prevederi noi si in ce priveste sanctiunile, patronii care angajeaza minori sub 16 ani sau cei care folosesc repetat munca la negru riscand pedepse cu inchisoarea.

Noul cod aduce clarificari si in ce priveste plata concediului de odihna, salariatul beneficiind de o indemnizatie de concediu egala cu media salariala din ultimele trei luni, dar nu mai putin de salariul de baza cumulat cu indemnizatiile si sporurile permanente. Codul muncii mai stabileste ca utilizarea si constituirea fondului de garantare pentru plata creantelor salariale vor fi reglementate printr-o lege speciala, iar ca registrul general de evidenta a salariatilor va fi mentinut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO