Eveniment

ICCJ sesizează CCR: Eliminarea pensiilor de serviciu încalcă principiul independenţei şi nediscriminării magistraţilor

ICCJ sesizează CCR: Eliminarea pensiilor de serviciu...

Autor: Departamentul Social

29.01.2020, 19:18 215

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR), pentru controlul constituţionalităţii abrogării legii privind pensiile de serviciu, conform unei informări a instanţei supreme.

Secţiile Unite ale ICCJ s-au întrunit miercuri seara şi, în prezenţa a 108 judecători, s-a decis sesizarea CCR.

„Sesizarea de neconstituţionalitatea priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi de natură intrinsecă”.

Astfel, magistraţii de la ICCJ sunt de părere că proiectul de lege care abrogă pensiile de serviciu încalcă mai multe prevederi ale Curţii Constituţionale. Între acestea se numără principiul independenţei magistraţilor, dar şi principiul nediscriminării.

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, urmând să ajungă la preşedintele României pentru promulgare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO