Eveniment

Iaşi: 16.000 de participanţi la pelerinaj, biserica vrea derogare pentru cei fără certificat verde

Iaşi: 16.000 de participanţi la pelerinaj, biserica...

Autor: Petru Mazilu

09.10.2021, 18:34 66

16.000 de persoane au trecut deja prin faţa raclei cu moaştele Sfintei Parascheva în cadrul pelerinajului de la Iaşi. Reprezentanţii bisericii solicită derogare pentru credincioşii care vin la pelerinaj fără certificat verde.

De la începutul pelerinajului aproximativ 16.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva care a fost scoasă din Catedrală vineri dimineaţa şi aşezată în baldachinul special amenajat pentru sărbătoare.

Sâmbătă, la ora 18.00 la rând sunt circa 100 de oameni, anunţă organizatorii.

În noaptea de vineri spre sâmbătă mai multe persoane nu au fost lăsate să ajungă la raclă deoarece nu aveau certificatul verde.

„Nu au fost incidente deosebite cu excepţia unor momente astă noapte când, ţinându-se cont de o interdicţie generală de circulaţie în intervalul 22.00 – 5.00 dimineaţa, au fost unii pelerini opriţi pentru că nu aveau acel certificat verde”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

De aceea, reprezentanţii mitropoliei solicită derogare pentru credincioşii fără certificat verde care vor să se închine la racla cu moaşte pe timpul nopţii.

„Am dori să reluăm această rugăminte, apel către autorităţi să se interpreteze legea în spitritul ei, nu în litera ei, pentru că motivaţia acestei interdicţii este de a proteja sănătatea oamenilor şi de a limita răspândirea coronavirusului. În momentul în care vine un pelerin noaptea, nu are acel certificat şi nu este lăsat să intre, el şi alţi pelerini provoacă aglomeraţie pe străzile Iaşului aşteptând să se facă ora 5 dimineaţa, apoi se adaugă la un rând care este mult mai mare în timpul zilei şi, mai mult decât atât, la plecare aglomerează oraşul. Este mai logic, mai sănătos să fie lăsaţi pelerinii să se închine noaptea pentru că atunci lucrurile decurg mult mai repede şi apoi să meargă fiecare în drumul său. Sperăm să existe această întelegere, să se facă această derogare pentru pelerini... Nu ne dorim ca accesul pelerinilor să fie restricţionat pe niciun fel de motiv”, a explicat preotul Constantin Sturzu

Pelerinajul se va încheia pe 15 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO