Eveniment

Hoyo România a livrat 70 de tractoare asamblate la Râşnov

Hoyo România este controlată de chinezii de la Hoyo - SHK Modern, cu 80% din acţiuni

Hoyo România este controlată de chinezii de la Hoyo - SHK Modern, cu 80% din acţiuni

22.06.2010, 00:00 3082

Producătorul de tractoare Hoyo România a livrat în ultimele douăluni 70 de tractoare asamblate în unitatea de producţia din Râşnov,ţinta de vânzări pentru întregul an ajungând la 300 de unităţi.

Potrivit reprezentanţilor companiei, cea mai mare parte atractoarelor au fost construite la comandă şi au fost livrate înspecial în judeţul Braşov.

"Cea mai mare comandă este acum de 10 unităţi. Cele mai multesunt cerute în judeţul Braşov, iar din cele 70 vândute până acum 10au fost cumpărate prin programul Rabla. Este însă un program caremerge încet", a declarat Denisa Vasilescu, directorul general alHoyo România.

Hoyo România este controlată de compania chineză Hoyo - SHKModern, cu 80% din acţiuni, iar restul de participaţii aparţincompaniei Goldex Industry, deţinută de Denisa Vasilescu.

Construcţia fabricii de tractoare a început în toamna anuluitrecut cu o investiţie programată de 20 de milioane de euro şi cutermen de finalizare în 2013. Demararea producţiei a fost amânatăde două ori, până în primăvara acestui an.

"Este într-un fel o activitatea sezonieră, pentru că decembrie,ianuarie şi februarie sunt luni fără producţie. Totul depinde depiaţă şi dacă o să avem solicitări o să construim şi 500 deunităţi", a spus Vasilescu. Ea a adăugat că ţinta de vânzări ajungela 300 de unităţi până la final de an.

Compania lucrează pentru activitatea de asamblare cu 10 persoaneîn hala de producţie construită în Râşnov şi poate producetractoare cu putere de până la 120 CP, prin comenzi speciale. "Amavut comenzi şi de tractoare de 200 CP, dar am îndrumat clienţiicătre Zimbrul Craiova", a spus Vasilescu. În România anual suntproduse circa 1.000 de tractoare.

Singurii producători au rămas compania Geda Prodexim, careproduce modele bazate pe platforma tehnică a tractorului UTB, MATCraiova care produce modelul Zimbru şi compania egipteană Crystal,care a cumpărat licenţa Tractorul Braşov unde a închiriat şi o halăde producţie.

Tractoare "made in China", asamblate laRâşnov

În prezent tractoarele, cu puteri ce variază de la 25 CP la 90CP, sunt construite din colecţii CKD - pachete de tractoaredezasamblate, livrate de către compania mamă, iar producţia variazăîn funcţie de comenzi.

Preţurile tractoarelor chinezeşti pornesc de la 29.000 de lei(6.900 de euro) şi ajung până la 99.000 de lei ( 23.500 de euro)pentru un tractor cu tracţiune dublă, cabină şi aercondiţionat.

Cele mai bine vândute modele sunt cele de 50 - 55 CP cu preţuride 14.000 - 15.000 de euro.

"Produsul va fi foarte greu de realizat 100% din componenteproduse local. În primul rând furnizori precum Tractorul sauRulmentul Braşov au dispărut de mult. Acum căutăm să vedem cu ceproducători putem colabora", a declarat Vasilescu.

Fostul producător Tractorul Bra şov, care producea modelele UTB,a fost privatizat în anul 2007, iar compania care a preluatactivele a demarat lucrările la un parc de retail pe fostaplatformă industrială de 120 de hectare.

Rulmentul Braşov a trecut prin mai multe licitaţii deprivatizare, însă până în prezent a fost vândut doar un lot de 8hectare din întreaga platformă industrială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO