Eveniment

Hotelurile din Bucureşti ţin evenimentele în expectativă, cât timp autorităţile bâjbâie cu informaţiile: „Sunt doar declaraţii care agită, e o bulversare totală”

Hotelurile din Bucureşti ţin evenimentele în...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

30.09.2021, 17:09 428

Mai multe hoteluri din Bucureşti se află în situaţia în care nu ştiu dacă evenimentele pe care le au deja programate vor mai avea loc şi dacă vor mai reuni numărul stabilit de participanţi, în condiţiile în care autorităţile nu au anunţat măsuri clare şi concrete cu privire la condiţiile în care industria HoReCa poate continua să funcţioneze.

„Am tot aşteptat informaţii oficiale, dar în lipsa lor am decis să fim proactivi şi să luăm noi iniţiativa, aşa că am anulat”, spune organizatorul unui eveniment care urma să aibă loc astăzi la un hotel din Bucureşti.

Cum situaţia este incertă, cei care organizează evenimente nu se „aventurează” să le programeze pe termen lung, ci aleg să stabilească detaliile cu foarte puţin timp înainte.

„În general, în această perioadă, evenimentele se programează cu o zi-două înainte, din cauza lipsei de predictibilitate, aşa că nu prea am anulat. Nu avem evenimente programate cu multă vreme înainte de a avea loc. Nu sunt însă decizii clare anunţate, domeniul nostru a fost lăsat pe dinafară”, spune Diana Popescu, proprietara hotelului Epoque din Bucureşti.

Situaţia este similară şi la alte hoteluri din Capitală, unde toată lumea este în stand-by.

„Avem cereri pentru a găzdui evenimente, dar toate contractele sunt cu o clauză care prevede anularea, în cazul în care situaţia pandemică se înrăutăţeşte. Noi avem evenimente care ar urma să aibă loc în octombrie, dar vrem să vedem negru pe alb ceva din partea autorităţilor. Oricum, de când a fost instituit certificatul verde, noi am desfăşurat toate evenimentele doar pe baza lui”, spune Cristina Huzum, director general adjunct al hotelului Sheraton.

Despre lipsa clarităţii cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia vorbeşte şi Roxana Vişan, directorul general al hotelului Moxy Bucharest Old Town, deţinut de grupul lituanian Apex Alliance.

„Sunt doar declaraţii care agită, e o bulversare totală. Au fost câteva evenimente anulate, iar altele s-au ţinut, dar cu un număr în scădere de participanţi. Săptămâna aceasta nu am avut anulări, însă ne aşteptăm să apară”, spune Roxana Vişan.

Tot acest haos vine în contextul în care guvernul nu a anunţat măsuri clare privind funcţionarea industriei HoReCa, astfel că jucătorii nu ştiu ce atitudine trebuie să ia. Nici în ceea ce priveşte funcţionarea şcolilor nu au fost date exacte, premierul Florin Cîţu anunţând abia astăzi că rămâne la latitudinea fiecărei şcoli dacă suspendă sau nu cursurile faţă în faţă, în clase.

În ceea ce priveşte HoReCa, legislaţia prevede ca, după ce incidenţa trece de 6 la mie, localurile şi hotelurile să fie închise complet – atât la interior, cât şi pe terase. În Bucureşti, rata de incidenţă a trecut joi, pe 30 septembrie, de 6,6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. În urmă cu doar o lună, acest indicator era sub 1 la mie.

Proprietarii afacerilor din acest domeniu cer însă posibilitatea de a se folosi de certificatul verde, cel care atestă vaccinarea anti-Covid, după modelul din Occident, astfel încât să-şi ţină localurile deschise. Certificatul verde pentru acces în restaurante şi la evenimente a fost introdus abia în urmă cu câteva zile în România, doar acolo unde incidenţa trece de 3 la mie. În alte state, precum Austria, Franţa sau Germania, acest certificat fusese impus încă din vară.

Jucătorii din HoReCa spun că încearcă să discute cu autorităţile privind implementarea certificatului verde şi renunţarea la regulile care prevăd închiderea totală a industriei, reguli mai dure chiar decât în 2020, însă nu găsesc niciun partener de dialog.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO