Eveniment

Harta spitalelor româneşti unde se intervine imediat în cazul unui infarct care necesită stent

Harta spitalelor româneşti unde se intervine imediat...

Autor: Departamentul Corespondenţi

09.11.2018, 11:07 2662

Cazul lui Florin Busuioc s-ar putea repeta oricând la multe spitale din ţară, unde nu se asigură linie de gardă pentru pacienţii care au nevoie urgentă de un stent care să le salveze viaţa. Acolo unde nu sunt medici, pacienţii sunt resuscitaţi şi trimişi către centrele mari.

O mare parte a cazurilor de infarct miocardic din Transilvania merg spre Târgu-Mureş şi Cluj-Napoca, unde sunt medici mereu pregătiţi să intervină de urgenţă.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenta Târgu-Mureş, Mariana Moldovan Negoiţă, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pacienţii cu infarct miocardic sunt preluaţi de UPU SMURD şi pot intra imediat în sala de intervenţie, având în vedere că există o linie de gardă permanentă, iar medicii cu astfel de competenţe se rotesc.

”Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Târgu- Mureş are în structură Secţia Clinica Cardiologie, care este Centru de formare în Cardiologie Intervenţională. În cazul pacientului cu infarct miocardic acut, acesta este preluat de UPU SMURD şi, în funcţie de gravitatea situaţiei, dacă starea pacientului necesită, în aproximativ 15-20 de minute acesta poate intra în sala de intervenţie, întrucât este asigurată o linie de gardă permanentă în specialitatea cardiologie, 24/24 ore, 7 zile pe săptămână. De asemenea, medicii cu competenţă în cardiologie intervenţională prin rotaţie asigură rezolvarea acestor cazuri”, a spus Mariana Moldovan Negoiţă.

La Târgu-Mureş ajung cei mai mulţi pacienţi din Harghita şi Sibiu, unde nu se asigură linie de gardă pentru astfel de cazuri.

În cazul Sibiului, în cadrul Spitalului de Urgenţă funcţionează un centru de cercetare, unde un medic poate face astfel de intervenţii, de montare a unui stent. Nu există, însă linie de gardă, astfel că pacienţii sunt trimişi la Târgu -Mureş.

Reprezentanţii spitalului spun, însă, că încearcă, de anul viitor, să mărească numărul doctorilor, astfel încât să poată fi realizate astfel de intervenţii la Sibiu.

Din Covasna, pacienţii care fac infarct miocardic şi au nevoie de intervenţie la fel cum a avut nevoie actorul Florin Busuioc sunt trimişi la Braşov.

”De la urgenţă se trimite la Braşov, nu ajunge pe secţie”, au spus reprezentanţii Spitalului din Sfântu Gheorghe.

Din judeţul Alba, pacienţii sunt trimişi de regulă la Cluj-Napoca.

”Astfel de cazuri sunt trimise, de urgenţă, într-un centru de cardiologie intervenţională, respectiv la Cluj-Napoca. Medicii de acolo sunt anunţaţi dinainte despre caz pentru a se interveni cât mai repede”, au declarant reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

La Braşov se pot asigura urgenţele cardiologice la orice oră

Medicul Florin Orţan, şeful Departamentului de Cardiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că într-o lună la Braşov se operează în jur de 65 de cazuri de infarct pe lună, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, fiind asigurată linie de gardă.

„Noi suntem un centru de infarct care asigurăm urgenţa pentru 1,2 milioane oameni. Avem un sistem perfect pus la punct, cu medic care este de gardă (...) şi un timp de reacţie de 15 minute de la momentul alarmării şi momentul în care intrăm în sală”, a spus dr. Florin Orţan.

Braşovul este în Programul Naţional de Infract Miocardic Acut şi Programul Naţional de Stentare.

Centrul de Cardiologie de la Braşov are 4 ani, iar în prezent este în derulare un proiect de cercetare pe fonduri europene, cu ajutorul căruia a fost retehnologizat şi laboratorul. În plus, există şi un nou angiograf, achiziţionat în urmă cu aproximativ un an şi jumătate.

Linie de gardă non stop la Cluj

Medic şef UPU-SMURD Cluj Cristian Ursu susţine că la Cluj-Napoca nu s-ar fi putut întâmpla un incident similar celui de la Craiova, în condiţiile în care aici există linie de gardă asigurată non stop în două instituţii medicale, cu medic în spital, nu la domiciliu.

Cristian Ursu a declarat corespondentului MEDIAFAX că serviciul de gardă se asigură cinci zile pe săptămână la Institul Inimii ”Nicoale Stăncioiu” şi două zile la secţia de Cardiologie a Clinicii Medicale 1 din Cluj-Napoca.

”La noi un pacient cu infarct este dus la Institutul Inimii sau la secţia de Cardiologie de la Clinica Medicală 1 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă unde sunt linii de gardă non-stop. Cinci zile pe săptămână se asigură de institut, iar două zile, marţi şi sâmbătă, de Medicala 1. În mod sigur la un astfel de caz ar fi mers o ambulanţă SMURD, ar fi preluat pacientul, iar dacă s-ar fi constatat pe parcursul resuscitării că a făcut un infarct, era dus la una dintre cele două instituţii medicale unde s-ar fi intervenit şi ar fi fost operat. Este medic de cardiologie intervenţională, garda se asigură în spital, nu la domiciliu”, a spus Ursu.

Potrivit acestuia, Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca a fost primul din ţară care a introdus linie de gardă 24 de ore din 24 pentru urgenţe cardiace.

Directorul medical al Institutului Inimii ”Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a precizat, la rândul său, că la unitatea medicală pe care o reprezintă funcţionează cinci linii de gardă pe cardiologie.

”Există un program naţional de cardiologie intervenţională în caz de infarct miocardic acut, una dintre condiţiile de bază fiind asigurarea unei linii de gardă 7 zile din 7, 24 de ore din 24, la spital. La Institutul Inimii există, în total, cinci linii de gardă plătite, nu există niciun moment în care să nu fie cei cinci medici prezenţi. La noi se înregistrează între 5 şi 10 infarcturi miocardice acute pe zi care sunt tratate şi vin pacienţi din alte judeţe, cum ar fi Alba, Sălaj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Maramureş. În plus mai avem linie de gardă la Cardiologie la Medicala 1 care asigură urgenţe două zile pe săptămână. La Cluj-Napoca nu se poate întâmpla ce a fost la Craiova”, a precizat Molnar.

Şi la Bihor există linie de gardă non-stop pe cardiologie intervenţională, pe lângă cea de cardiologie normală

Cordonatorul SMURD Bihor, Hadrian Borcea, a declarat că pacienţi din Arad, Sălaj şi Satu Mare apelează la medicii din Oradea.

”Nu s-ar fi putut întâmpla la Oradea ce s-a întâmplat la Craiova. La noi vin şi pacienţi din Arad, Sălaj sau Satu Mare. Indiferent de ora la care este adus un pacient cu infarct, este medic de gardă”, a spus Borcea.

La Spitalul Judeţean Baia Mare, însă, garda este asigurată la domiciliu, iar dacă este nevoie, medicul vine de acasă şi pune stent.

”Vine de acasă medicul dacă e nevoie, când e chemat şi face stentarea. Se face angiografie şi dacă reiese că e nevoie, vine medicul de cardiologie intervenţională şi pune stentul”, a spus directorul Spitalului Judeţean ”Constantin Opriş” Baia Mare, Vasile Pop.

La Spitalul Judeţean Satu Mare există un medic care poate asigura montarea unui stent, dar nu tot timpul.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Demian Constantin, a declarat că la nivelul instituţiei, la secţia de cardiologie, există un angiograf cu care se pot monta stenturi, iar un medic care a urmat cursuri speciale şi are competenţe în acest sens poate asigura intervenţii 4 zile pe săptămână din 7.

”Nu avem linie de gardă pentru cardiologie intervenţională, medicul nostru poate să intervină în astfel de cazuri în timpul programului sau când este de gardă. La sfârşit de săptămână, pentru cazurile cronice, care nu sunt urgenţe, vine un medic specialist de la Cluj-Napoca şi face intervenţii pacienţilor care se pretează la aşa ceva. În cazuri de urgenţe, de infarct, pacientul este transportat cu ambulanţa sau elicopterul la Cluj-Napoca, Baia Mare sau Târgu Mureş, după caz”, a spus Constantin.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Andrei, a declarat că unitatea medicală pe care o reprezintă nu dispune de linie de gardă de cardiologie intervenţională, astfel că în cazurile de urgenţă pacienţii sunt transportaţi la Cluj-Napoca.

”Clujul este cel mai aproape de noi”, a spus Andrei.

Şi Timişul primeşte pacienţi din alte judeţe

Medicul Luca Constantin, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, singurul de acest gen din vestul ţării, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că unitatea are suficienţi medici pentru a trata pacienţii care suferă un infarct, fiind linii de gardă 24 de ore din 24. În cadrul institului funcţionează o Clinică de Chirurgie Cardiovasculară.

“Avem tot ce ne trebuie, avem linie de gardă 24 de ore din 24 şi şapte specialişti care asigură non-stop garda pentru aşa ceva, sunt suficienţi. Avem 1.100 de cazuri de infarct miocardic acut în fiecare an, care vin şi sunt tratate la noi. La noi este 24 din 24, în permanent linie de gardă, toţi sunt medici primari, oameni cu experienţă. Noi suntem capăt de linie, nu sunt transferaţi niciunde pacienţii. Vin la Timişoara pacienţi din toate judeţele României, dar în majoritate din vestul României, toată regiunea de vest a României”, a afirmat Luca Constantin.

La Institutul din Timişoara vin şi pacienţii din Arad.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Arad, Simina Roz, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în unitatea medicală pe care o reprezintă nu sunt montate stenturi pacienţilor care suferă un infarct. Toţi bolnavii sunt trimişi la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

La fel se întâmplă şi cu pacienţii din Hunedoara. Ioan Demeter, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva a declarat că pacienţii sunt trimişi la Timişoara.

”Dacă pacientul vine în urgenţă, că acolo se prezintă, la UPU, acolo, imediat, în funcţie de codul de urgenţă, este preluat de cei care sunt de serviciu şi, dacă se pune diagnosticul de infarct, se face în funcţie de încadrare, Non- STEMI sau STEMI, se etichetează infarct miocardic non-STEMI sau STEMI. Infarctul miocardic non-STEMI se internează pe Secţia de Cardiologie, iar la celelalte se face tromboliza şi după aceea se trimite pentru angioplastie în clinică. De regulă, noi trimitem la Timişoara, la Pădurea Verde, la Clinica de Boli Cardiovasculare de la Timişoara, Institutul Inimii, dar, sigur, cu anunţare prealabilă, că avem un infarct care se pretează pentru stentare, angioplastie, dar după ce s-a făcut tromboliza în urgenţă. Se trimite cu ambulanţa. Sigur că trebuie să ajungă într-un timp cât mai scurt şi aceste cazuri trebuie să se încadreze într-un anumit interval de timp, de 12 ore. Infarctul să nu fi fost mai vechi de 12 ore, atunci este intervenţia eficientă. Poate fi şi cu elicopterul, depinde şi de starea pacientului, dar de regulă noi chiar am făcut o estimare a timpului, că până se ridică elicopterul de la Arad şi trimitem la Timişoara, mai repede ar ajunge la Sibiu. Acolo este o clinică privată, am înţeles, care face acolo. Dar, de regulă, trimitem la Timişoara şi nu s-a întâmplat să fim refuzaţi. Uneori se mai trimite şi la Cluj, pentru angioplastie, când nu sunt urgenţe imediate”, a spus directorul Spitalului din Deva.

Pacienţii din zona Moldovei, trimişi la Iaşi

Toţi pacienţii din Vaslui, Bacău şi Neamţ, cu infarct asemănător cu cel suferit de Florin Busuioc ajung la Iaşi.

”Îi transferăm la Iaşi. Nu avem chirurgie intervenţională cardiacă. Se transferă în special cu elicopterul, dacă ne permite vremea”, potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.
Spitalul din Bacău nu are secţie de chirurgie cardiacă.

”Nu putem interveni chirurgical într-o situaţie de genul acesta. Procedura e următoarea: se cheamă imediat ori elicopterul, ori o salvare dacă pacientul e stabilizat”, au spus reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău.

Şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ are protocoale de transfer cu cei de la Iaşi, în cazul pacienţilor cu infarct miocardic acut.

Cazurile urgente din judeţele Galaţi şi Vrancea sunt transportate la centrele de Coronografie din Bucureşti şi Iaşi, iar cele din Brăila ajung în Capitală.

Medicii din aceste judeţe respectă o serie de proceduri stabilite prin Programul Naţional de Infarct şi fac intervenţii care presupun resuscitarea pacientului la faţa locului, transportul la spital, stabilizarea şi transferul la un centru specializat în astfel de intervenţii.

„Se face o intervenţie la faţa locului. O intervenţie primară, îl resuscităm şi dacă reuşim îl transportăm la spital. Acolo se stabilizează şi apoi se face transferul de urgenţă către centrele de Coronografie din Bucureşti şi Iaşi. Există un centru şi la Constanţa, dar noi trimitem la Bucureşti şi Iaşi. La Galaţi nu se poate face intervenţie de acest tip, trimitem pacientul la centrele specializate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Sudul ţării trimite cazurile grave la Bucureşti

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti există serviciul de cardiologie intervenţională dar care funcţionează cu doar cu doi doctori.

“Avem chirurgie intervenţională, nu avem chirurgie cardiacă. Pentru chirurgie intervenţională avem doi doctori. Dacă nu sunt de gardă şi este o urgenţă, ei sunt chemaţi de acasă”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Marius Niculescu.

Managerul Spitalului de Urgenţă Târgovişte, Claudiu Dumitrescu, a precizat că la Târgovişte nu există chirurgie intervenţională, cazurile fiind trimise la Bucureşti.

“ Nu avem chirurgie intervenţională. Trimitem la Bucureşti cazurile. Avem cardiologie, dar nu chirurgie intervenţională. Nu sunt multe cazuri, dar sunt protocoale cu spitalele clinice din Capitală. Pacienţii sunt trataţi în prima etapă la noi, apoi duşi cu Ambulanţa sau elicopterul la Bucureşti”, a declarat Dumitrescu.

Ramona Oprea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a spus că şi de aici pacienţii sunt trimişi la Bucureşti.

"Suntem prinşi pe Programul de Infarct Naţional. Se face transfer. Avem sistem de telemedicină, cu legătură directă cu Spitalul Floreasca", a spus Oprea.

La fel se întâmplă şi cu pacienţii din Teleorman.

Director Spitalului de Urgenţă Alexandria, Alexandru Dobre, a spus că nu există linie de gardă pentru chirurgie intervenţională.

"Noi nu avem linie de chirurgie intervenţională la Teleorman. Dar avem un program şi, în caz de infarct, trimitem pacientul la Bucureşti, la spitale în mod alternativ. Pacientul se stabilizează, apoi se trimite la Bucureşti", a spus Dobre.

Actorul Florin Busuioc a făcut infarct imediat după spectacolul pe care-l avea la Craiova, la faţa locului fiind chemat un echipaj SMURD care l-a resuscitat minute bune, după care l-a transportat la spitalul din oraş.

Aici, au fost chemaţi de acasă doi medici tineri, singurul medic specialist pe cardiologie intervenţională de la Craiova, Paul Traşcă şi doctorul rezident Eugen Ţieranu. Cei doi au reuşit să-l salveze după ce i-au montat un stent. Deşi a fost inaugurat recent un Centru de Cardiologie Intervenţională, acesta nu are personal suficient să funcţioneze la cotele normale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO