Eveniment

Haos total în schema de sprijin care a atras investiţii de 5 mld. euro în regenerabile

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

08.01.2014, 20:46 1885

Suportul acordat de statul român prin schema de sprijin pentru energia solară, eoliană şi hidro a ajuns să fie aproape inexistent după ce preşedintele Traian Băsescu a transmis, marţi, spre reexaminare, Parlamentului legea privind apro­barea OUG 57 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei verzi, considerând-o inoportună.

„Cei care vor să investească în acest domeniu în 2014 mai bine nu o fac“, spune Silvia Vlăsceanu, consilier parlamentar al Comisiei de industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaţilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, legea prin care se aproba ordonanţa 57 a fost trimisă la reexaminare din cauza faptului că aceasta nu a fost prenotificată către Comisia Europeană.

„În data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare privind modificarea schemei de ajutor de stat. În data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o nouă scrisoare prin care subliniază necesitatea prenotificării, obligaţie neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României“, se arată în comunicatul de presă transmis de preşedinţie.

În replică, Departamentul pentru Energie spune că de fapt prenotificarea a fost făcută.

„În urma transmiterii prenotificării de către autorităţile române, Comisia a apreciat că «la prima vedere, modificările supuse atenţiei de către autorităţile române nu par să ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate». În ceea ce priveşte procedurile de lucru în relaţia cu Comisia Europeană, precizăm că prenotificarea este o etapă necesară în relaţia de informare a Comisiei deoarece dă posibilitatea  acesteia să solicite clarificări şi informaţii suplimentare înainte de luarea unei decizii“, spun reprezentanţii Departamentului pentru Energie. Instituţia mai precizează că „pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare măsuri contradictorii care să conducă la reluarea procedurii, notificarea a fost amânată până la finalizarea dezbaterilor din Parlament şi adoptarea legii.“

 

Care sunt efectele?

Prin legea de aprobare a ordonanţei 57/2013 se stabilea că „în perioada 1 iulie 2013 – 31 martie 2017 se amână temporar tran­zacţionarea unui număr de certificate verzi din cele pre­văzute pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, acreditaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) până la data de 31 decembrie 2013“. Pe scurt, toate proiectele care intrau în funcţiune până la finalul anului trecut primeau un număr de certificate redus, pe restul urmând să le recupereze în perioada 2017-2020. De exemplu, producătorii eolieni primeau un certificat în loc de două, centralele solare primeau 4 unităţi în loc de 6, în timp ce micile hidrocentrale erau recompensate cu 2 certificate în loc de 3.

Termenul de 31 decembrie 2013 nu se regăseşte însă şi în forma iniţială a OUG 57/2013. Cum legea care aprobă această ordonanţă este trimisă acum la reexaminare, ea nu se aplică, fiind în vigoare numai textul iniţial al ordonanţei în care nu este inclus termenul de 31 decembrie 2013.

 

Care este problema?

De la 1 ianuarie 2014, proiectele noi intră direct pe o schemă de sprijin redusă. Astfel, proiectele eoliene primesc 1,5 certificate în loc de două, proiectele solare primesc 3 unităţi în loc de 6, iar hidrocentralele mici sunt recompensate cu 2,3 certificate în loc de 3.

„Pentru cei care se acreditează acum este drama pentru că ei se vor supune şi prevederilor ordonanţei 57/2013, dar intră şi pe noua schemă de sprijin redusă“, explică Vlăsceanu.

În concluzie, dacă un producător de energie solară se acreditează acum, din cele 6 certificate verzi câte trebuia să primească iniţial se amână cele 2, potrivit ordonanţei 57, din care se mai scad 3 unităţi, conform noii scheme de sprijin intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Practic investitorul, mai rămâne cu un certificat verde, urmând să mai primească 2 din 2017.

La eoliene, din cele două unităţi, se amână un certificat şi se taie 0,5 unităţi, astfel că la final investitorul mai rămâne cu 0,5 certificate verzi.

La hidrocentrale, din cele trei unităţi, se amână unul şi se scad 0,7 certificate, ceea ce înseamnă că un investitor va primi 1,3 unităţi. Pentru restul formelor de producere a energiei verzi, schema rămâne neschimbată.

„Avem o atitudine prudentă“, spune Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE.

 

Cât va dura situaţia?

„Dacă se respinge cererea de reexaminare, atunci în cel mai fericit caz în martie am putea vedea legea publicată. Dacă admiţi notificarea, abia atunci încep discuţiile. Cei care investesc de acum înainte sunt loviţi de două ori“, a mai spus Vlăsceanu.

Chiar înainte de finalul anului trecut, sute de dosare cu proiecte de energie regenerabilă au ajuns spre aprobare pe masa ANRE-ului, investitorii fiind grăbiţi să mai prindă schema de sprijin cu amânări, şi nu reduceri, aşa cum este de la începutul acestui an.

De exemplu, în ultimele trei şedinţe de anul trecut ale comitetului de reglementare al ANRE, ţinute pe 18, 20 şi 30 decembrie, au fost emise licenţe de exploatare comercială pentru peste 110 proiecte de producere a energiei verzi, dublu faţă de întreaga lună noiembrie şi triplu faţă de luna octombrie.

În total, în ultima lună a anului, ANRE a acordat 144 de licenţe de exploatare comercială, din care 116 au fost acordate în ultimele trei şedinţe din an, în contextul în care în noiembrie numărul acestora s-a ridicat la 48, în octombrie la 37, iar în septembrie la 25, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor publicate pe site-ul ANRE.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO