Eveniment

Haos pe piaţa HoReCa din Timişoara unde restaurantele s-au închis total, nici terasele nu mai sunt funcţionale: „Nu ne-a anunţat nimeni nimic oficial. A fost o decizie de azi pe mâine. Nu ştim cât şi cum va fi”

Haos pe piaţa HoReCa din Timişoara unde restaurantele...

Autor: Cristina Roşca

29.09.2021, 11:49 10846

Restaurantele din Timişoara s-au închis total în momentul în care oraşul a atins incidenţa de şase la mie. Astfel, nu doar interioarele sunt închise, ci şi terasele, mai rau ca în 2020, spun jucătorii din industrie.

Mai mult, nimeni nu ştie când se vor putea redeschide localurile şi în ce condiţii. Certificatul verde, implementat şi local, dar şi la nivel european nu este luat în calcul.

„Am închis momentan, facem doar livrări. Ne-a luat şi pe noi prin surprindere, speram să-i lase măcar pe vaccinaţi să vină. Pentru cei vaccinaţi se spune că nu sunt restricţii dar ei nu pot merge la restaurant în oraş. Ce avantaj mai au ei atunci?”, spune Alexandra Lazea, fondatoarea Neaţa Omelette Bistro.

Ea adaugă că în ceea ce priveşte informaţiile, presa locală zice una, site-ul Primăriei zice alta.

„Poliţia Locală a fost la o terasă la mall şi era plin şi au cerut să închidă tot. La noi nu a venit nimeni. Plus că, nu avem idee când putem redeschide.”

Jucătorii din HoReCa nu au fost anunţaţi oficial de închidere, astfel că se informează din presă sau unii de la alţii. Toată lumea spune însă că decizia a fost neaşteptată, mai ales după implementarea certificatelor de vaccinare.

„Nu ne-a anunţat nimeni nimic. Din presă - din ziarele locale - ne luăm informaţiile. Putem face doar vânzări to go. Cel puţin două săptămâni stăm aşa şi după aceea vedem. Nu ştim nimic oficial până când sau cum. Ne aşteptam să rămână certificatul în vigoare”, explică şi Narcisa Viorel, de la Garage Cafe.

Deşi în România numărul de certificate verzi e relativ mic comparativ cu alte ţări, dată fiind rata mică de vaccinare, antreprenorii HoReCa spun că nu se puteau plânge de business în acea perioadă. Ba chiar se uită şi către 2020 şi lucrurile stau mai rău acum.

„Restaurantele din Timişoara sunt închise 100%, chiar şi terasele. După ce am atins incidenţa de 6 la mie s-au închis şi terasele şi interioarele. De la 50% capacitate, ne-au anunţat că închidem tot, nimic interimar. Anul trecut afară se putea sta, avem voie să funcţionăm cu terasele. Făcusem investiţii în încălzitoare încă din 2020 şi acum nu le putem folosi. A fost o decizie luată de pe o zi pe alta”, spune Mihai Lambrino, proprietarul Vinto, un gastro wine bar situat stradal în centrul Timişoarei.

El adaugă că a intrat din nou pe delivery, dar de formă, pentru că e greu până se reobişnuieşte omul. Oamenii sună încă şi vor rezervări.

„Unii nu ţin cont de restricţii şi preferă să ia amendă mai degrabă decât să închidă. E o junglă. Plus că nu se ştie nimic despre o eventuală redeschidere, nici când, nici dacă. Nu mai putem face planuri de afaceri, nu mai putem face nimic. Ne uitam la alte state şi ne-am gândit că vom merge şi noi pe acelaşi model, al certificatelor. La noi sunt, într-adevăr, puţine, dar cât am funcţionat aşa – de la incidenţa de 3 la mie am introdus certificate – nu mă pot plânge. Da, a scăzut numărul de clienţi, dar nu dramatic. Plus că mai aveam turişti în vizită sau cu business care aveau certificat.”

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO