Eveniment

Guvernului nu i-a iesit bugetul pe primul semestru, dar a tinut si cheltuielile in frau

Guvernului nu i-a iesit bugetul pe primul semestru, dar a tinut si cheltuielile in frau

Click pentru imaginea intreaga

30.07.2007, 18:29 18

Astfel, incasarile bugetare au fost cu 1,34% mai mici decat cele estimate initial pentru prima jumatate a acestui an, conform statisticilor de la Finante. Tradusa in bani, diferenta intre program si colectarile efective inseamna 240 de milioane de euro, bani pe care bugetul public a mizat, dar pe care nu a reusit sa ii incaseze in primul semestru.
De asemenea, cheltuielile sunt usor sub estimari, fapt ce reiese din deficitul bugetar mai mic de 0,2% din PIB (240 de milioane de euro) inregistrat dupa primele sase luni ale anului. Pentru intregul an, Finantele au construit bugetul pentru un deficit de 2,8% din PIB. Daca dupa primele sase luni deficitul realizat este de numai 0,2% din PIB, in conditiile unor venituri mai mici decat erau estimate, inseamna ca si cheltuielile publice se afla mult sub programul Finantelor.
Dupa primul semestru, bugetul general consolidat a incasat venituri de 17,6 miliarde de euro (58,6 mld. lei, adica 15% din PIB) si a cheltuit fonduri totale de 17,8 miliarde de euro (59,3 mld. lei).
Spre comparatie, anul trecut bugetul public era cu cateva procente peste programul stabilit de incasari, avand venituri suplimentare importante. De altfel, in 2006 au fost operate patru rectificari bugetare, fiecare dintre acestea majorand substantial nivelul estimat la venituri si cheltuieli.
Comparativ cu deficitul bugetar de 0,2% din PIB (240 mil. euro) de la jumatatea anului curent, in urma cu un an bugetul public statea pe un surplus de 1,12% din PIB, adica peste 1 mld. euro. In 2006, bugetul colecta mai mult decat puteau cheltui guvernantii, motiv pentru care programul de cheltuieli nu a fost indeplinit nici dupa primul semestru, nici la nivelul intregului an.
Situatia dificila a bugetului de anul acesta reiese si din cresterea mult mai rapida a cheltuielilor fata de venituri. In primul semestru din 2007, veniturile bugetare au crescut cu 18% fata de primul semestru din 2006, in timp ce cheltuielile au crescut cu aproape 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe partea de venituri, principala problema a bugetului provine de la stagnarea in termeni reali a colectarilor de TVA. Practic, incasarile de TVA din primul semestru au fost de 12,9 miliarde de lei, cu 2,5% mai mult decat anul trecut, crestere sub inflatie, care s-a apropiat de 4% in aceasta perioada. Spre comparatie, la jumatatea anului trecut veniturile din TVA inregistrau o crestere nominala de 27%.
Problema stagnarii veniturilor din TVA are doua cauze, ambele aparute in primul trimestru, dar pe care bugetul public nu a reusit sa le resoarba nici acum, dupa sase luni. Prima a fost o reducere a consumului si a vanzarilor cu amanuntul fata de anul trecut, iar a doua a fost o modificare legislativa, care a permis importatorilor sa plateasca TVA in termen de doua-trei luni, in loc de plata pe loc, practicata pana la 1 ianuarie 2007.
Astfel, incasarile din TVA au fost intarziate semnificativ, acestea incepand sa recupereze cresterea abia in trimestrul al doilea, cand Fiscul a si revenit asupra acelei masuri, inlocuind-o cu plata pe loc a TVA pentru operatiunile de import.
In schimb, celelalte venituri au performat conform asteptarilor: contributiile sociale (CAS) au adus venituri mai mari cu 17%, impozitul pe profit cu 30%, impozitul pe venit si salarii cu 47%, iar accizele cu 17%. O reducere de colectari au consemnat-o taxele vamale, aceasta fiind cauzata de eliminarea taxelor la importurile din UE, dupa 1 ianuarie, data aderarii.
Pe partea de cheltuieli, cei mai multi bani in plus fata de prima jumatate a anului trecut au mers la protectia sociala, conform datelor MEF. Pentru protectie sociala s-au cheltuit in plus 2,9 miliarde de lei (aproape 880 de milioane de euro), adica o crestere de 20%).
Cea mai mare crestere procentuala a cheltuielilor publice a fost insa consemnata la investitii (cheltuielile de capital din bani publici), care s-au dublat fata de primul semestru din 2006, ajungand la 1,7 miliarde de euro. Investitiile facute din banii bugetelor locale s-au dublat si ele, pana la 350 de milioane de euro, restul cresterii fiind acoperit din credite externe (575 mil. euro).
De asemenea, cheltuielile de personal ale bugetului au crescut cu peste 22%, iar cele cu bunuri si servicii, cu 13%. In acelasi timp, subventiile s-au redus cu 13% fata de anul trecut, marcand prima scadere dupa multi ani de crestere a cheltuielilor de la acest capitol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO