Eveniment

Guvernul vrea să facă o bancă de sânge, plasmă umană şi celule stem în parteneriat public-privat de 854 mil. lei, pe 35 de ani

Guvernul vrea să facă o bancă de sânge, plasmă...

Autor: Mediafax

05.11.2019, 00:00 203

Guvernul a adoptat în cadrul şedinţei de luni studiul de fundamentare pentru construirea, în parteneriat public-privat, a primei bănci de sânge, plasmă umană şi celule stem din România, valoarea totală a investiţiei fiind de 854 milioane lei.

Durata estimată de realizare şi operare a proiectului este de 35 de ani.

În baza studiului de fundamentare, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va atribui contractul de parteneriat public-privat.

Partener public urmează să fie Ministerul Sănătăţii, prin Compania Naţională Unifarm SA, unul din principalii distribuitori de produse farmaceutice şi parafarmaceutice din România.

Partenerul privat va suporta costurile proiectului, mai exact costurile aferente lucrărilor de construcţie şi dotării cu echipamente, dar şi costurile aferente activităţii de operare şi întreţinere.

"Înfiinţarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umanăşi celule stem, care va colecta şi prelucra plasmă de la donatorii români, va asigura cantităţile necesare de derivate din plasmă şi va garanta accesul pacienţilor români la terapiile potrivite. Totodată, se va obţine o reducere semnificativă a costurilor suportate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru decontarea unor tratamente, care în prezent sunt efectuate în străinătate. Prin înfiinţarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem se vor moderniza zece centre teritoriale de transfuzii sangvine, pentru a creşte capacitatea de colectare", potrivit unui comunicat de presă al Executivlui remis MEDIAFAX.

Banca naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem va fi alcătuita din fabrica de procesare a plasmei umane care reprezintă 70% din valoarea totală a investiţiei, respectiv 594 milioane lei,contravaloarea lucrărilor de construcţii şi a echipamentelor şi dotărilor, laboratorul şi depozitul central al băncii, care reprezintă 12% din valoarea totală a investiţiei, respectiv 106 milioane lei,cele de colectare plasmă şi centrele de colectare celule stem şi măduvă osoasă a căror modernizare necesită investiţii reprezentând 7% din valoarea totală a investiţiei, adică 63 milioane lei. Totodată, în cadrul proiectului se are în vedere şi transferul de tehnologie ñ licenţe de producţie, patente, atestate şi certificări ñ care reprezintă 11% din valoarea totală a investiţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO