Eveniment

Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile. În cea de-a doua stare de alertă se va relua activitatea în grădiniţe şi after-schooluri, se deschid magazinele din malluri şi se reiau jocurile de noroc

Ludovic Orban: Foarte mulţi părinţi au solicitat la redeschiderea grădiniţelor şi tipurilor de activităţi after-school. Toate regulile stabilite trebuie respectate pentru a reduce la minimum riscul infectării celor care beneficiază de aceste activităţi

Ludovic Orban: Foarte mulţi părinţi au solicitat la redeschiderea grădiniţelor şi tipurilor de activităţi after-school. Toate regulile stabilite trebuie respectate pentru a reduce la minimum riscul infectării celor care beneficiază de aceste activităţi

Autor: Ramona Cornea

17.06.2020, 00:05 5123

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărare pentru prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile, după cum a spus, marţi, premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de guvern.

„Înaintea şedinţei de guvern am avut şedinţa CNSU. Am adoptat în unanimitate următoarea hotărare. Se propune prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile începand cu data de 17 iunie 2020“, a spus Ludovic Orban în timpul şedinţei de guvern.

Premierul a adăugat că va urma o nouă relaxare a restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel, se vor deschide magazinele din malluri, cu excepţia cinematografelor, a restaurantelor şi a sălilor de jocuri, se vor relua activitatea sălilor de fitness şi jocurile de noroc. De asemenea, se reia activitatea în grădiniţe şi after-schooluri pe perioada verii. 

„Foarte mulţi părinţi au solicitat la redeschiderea grădiniţelor şi tipurilor de activităţi after-school. Toate regulile stabilite trebuie respectate pentru a reduce la minimum riscul infectării celor care beneficiază de aceste activităţi“, declarat Orban.

Prim-ministrul a adăugat că s-a luat şi decizia de a permite oficierea de slujbe publice şi în interiorul bisericilor, dar cu respectarea anumitor reguli. 

Social-democraţii au decis, luni, că vor vota pentru prelungirea stării de alertă, dar cu unele modificări, printre care excluderea achiziţiilor directe şi redeschiderea bisericilor şi teatrelor, deşi liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirma anterior că partidul nu va accepta prelungirea stării de alertă. 

Pe langă anunţurile legate de prelungirea stării de urgenţă, premierul Ludovic Orban a ţinut să precizeze că piaţa locală a muncii nu a fost afectată de pandemia de COVID-19 în măsura în care se aşteptau analiştii de pe piaţă. 

„Foarte mulţi analişti şi lideri politici din opoziţie au prevăzut apocalipsa în domeniul pieţei muncii, un şomaj înspăimantător. Chiar am fost acuzaţi de faptul că nu am luat măsuri. În luna mai, numărul de cetăţeni cu contracte de muncă a fost mai mic cu doar 14.000 faţă de numărul de romani cu contracte de muncă din mai 2019. (...) Peste 70.000 de romani au beneficiat de forme de indemnizaţie de sprijin. Nu s-au pierdut locuri de muncă foarte multe în domeniile unde au existat restricţii. Noi am păstrat măsura de plată a şomajului tehnic pentru angajaţii din domeniile care au rămas încă sub restricţii. Aş mai menţiona că există cerere pe piaţa muncii“, a spus Ludovic Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO