Eveniment

Guvernul Ponta a „sugrumat“ investiţiile, care au ajuns la minimul ultimilor şapte ani. „Sacrificarea lor va avea un preţ politic pe termen mediu“

Guvernul Ponta a „sugrumat“ investiţiile, care au...

Autor: Andreea Neferu

27.08.2014, 00:05 1510
Cheltuielile de capital ale statului, adică investiţiile din bugetul public, s-au ridicat în primele 7 luni ale anului la 5,9 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008 şi cu peste 40% mai puţin faţă de acelaşi interval din 2009, primul an de criză „plină“ pentru România.

Mai mult, ponderea cheltuielilor de capital în PIB a atins minimul ultimilor 7 ani. În primele 7 luni, acestea au reprezentat doar 0,9% din PIB, în contextul în care în perioada 2008-2009 depăşeau 2%, iar ulterior nu au scăzut sub 1% din PIB, potrivit execuţiei bugetare publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Cheltuielile de capital au scăzut cu 29% faţă de primele 7 luni ale anului 2013. Mai mult, şi sumele pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, prin care guvernul construieşte printre altele autostrăzi şi căi ferate, s-au redus cu 14%, până la 5,6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro). Din cele 19,2 miliarde de euro pe care Uniunea Europeană le-a pus la dispoziţia României pentru intervalul 2007-2013, statul reuşise să absoarbă până la finalul lunii iulie doar 35,6%, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.

Reducerea cheltuielilor de capital, practic a investiţiilor publice, precum şi a finanţărilor pentru proiecte europene, vine într-un moment în care economia românească a reintrat în recesiune tehnică după două trimestre de scădere.

 „Sugrumarea“ investiţiilor statului s-a resimţit cel mai puternic în industria construcţi­ilor, un sector care în primul semestru a înregistrat un declin de 9,4%, cea mai accentuată scădere având loc în domeniul lucrărilor inginereşti (de infrastructură), de aproape 27%.

„Sacrificarea investiţiilor publice este un decont pe care îl suportă sectorul de construcţii, dar care va avea şi un preţ politic scadent pe termen mediu. (…) Fără implicarea decisivă a sectorului de construcţii, o mare parte a ţării va rămâne în mod impardonabil în coordonatele de dezvoltare precară ale începutului de secol trecut“, spune Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii. Reducerea investiţiilor publice se traduce, mai devreme sau mai târziu, prin dispariţia unor locuri de muncă, prin reducerea numărului de noi investitori sau a fluxurilor de mărfuri şi prin erodarea competitivităţii unei ţări.

La începutul acestui an, guvernul anunţa că şi-a propus să aloce pentru proiectele publice circa 13,3 miliarde de lei (3 miliarde de euro), în creştere cu aproape 12% faţă de 2013. Mai mult, autorităţile publicau o listă cu 20 de proiecte considerate prioritare pe care urma să le finanţeze anul acesta, printre care magistrala 5 de metrou din cartierul bucureştean Drumul Taberei, autostrăzile Nădlac-Arad, Lugoj-Deva sau Sebeş-Turda, laserul de la Măgurele ELI-NP sau Teatrul Naţional Bucureşti. Ulterior, pentru a se încadra în ţintele de deficit bugetar, statul a redus cheltuielile cu investiţiile, însă recent ministrul bugetului Liviu Voinea spunea că în semestrul al doilea există premise pentru o creştere a cheltuielilor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO