Eveniment

Guvernul PNL modifică „amnistia fiscală“ pentru companii: au fost eliminate pragul de 1 mil. lei şi termenele de depunere a notificărilor şi planurilor de restructurare

Adrian Vascu, Veridio: Guvernul a făcut un lucru bun, a lăsat oamenii să îşi termine pla­nurile de restructurare şi a eliminat acel prag de 1 mil. lei al datoriilor, astfel că toată lumea poate să depună noti­ficare, atât cei cu datorii mai mari de 1 mi­lion, cât şi cei cu datorii mai mic

Adrian Vascu, Veridio: Guvernul a făcut un lucru bun, a lăsat oamenii să îşi termine pla­nurile de restructurare şi a eliminat acel prag de 1 mil. lei al datoriilor, astfel că toată lumea poate să depună noti­ficare, atât cei cu datorii mai mari de 1 mi­lion, cât şi cei cu datorii mai mic

Autor: Ramona Cornea

30.01.2020, 00:05 2775

Guvernul a modificat OG 6/2019 care prevedea măsuri de restructurare a debitorilor cu datorii mai mari de 1 milion de lei. Astfel, companiile mai pot depune notificările la ANAF în perioada 1 februarie – 31 martie, iar planurile de restructurare pot fi depuse până pe 31 iulie. De asemenea, pragul de 1 milion de lei a fost eliminat, iar toate companiile pot aplica pentru restructurarea datoriilor.

Adrian Vascu, managing partner al companiei de consultanţă Veridio, afirmă că modificările OG 6/2019 sunt în curs de publicare în Monitorul Oficial. El spune că modificările sunt benefice pentru antreprenori pentru că doar 20 de companii depuseseră planurile de restructurare până săptămâna trecută.

„Oamenii s-au blocat în planuri, a fost greu pentru companii să găsească re­sur­sele necesare care să le asigure plata la zi a obligaţiilor bugetare şi eventuala cotă de 5-10-15% de plată pentru a beneficia de reducerea datoriei. În plus, în pe­rioada care a urmat termenului depunerii noti­ficării iniţiale au foarte multe zile libere. Guvernul a făcut un lucru bun, a lăsat oamenii să îşi termine pla­nurile de restructurare şi a eliminat acel prag de 1 mil. lei al datoriilor, astfel că toată lumea poate să depună noti­ficare, atât cei cu datorii mai mari de 1 mi­lion, cât şi cei cu datorii mai mici“, spune Vascu.

Amnistia fiscală vine în întâmpinarea companiilor aflate în impas financiar, care pot beneficia de restructurarea datoriilor bugetare principale şi anularea accesoriilor aferente. El este de părere că prevederile OG 6/2019 privind restructurarea datoriilor de peste 1 mil. lei acumulate de companii până la finalul anului 2018 pot conduce la rezultate pozitive atât pentru stat, cât şi pentru contribuabili.

„Şi statul are de câştigat aici, este win-win pentru toată lumea. Faptul că actualul guvern a prorogat o Ordonanţă de guvern iniţiată de cel anterior arată un interes pentru mediul de afaceri“, spune Adrian Vascu, managing partner al companiei de consultanţă Veridio.

Numărul notificărilor depuse la ANAF privind intenţia de a beneficia de facilităţile fiscale acordate de OUG 6/2019, care prevede măsuri de restructurare a debitorilor cu datorii mai mari de 1 mil. lei era de 293 pe 19 noiembrie 2019, conform datelor oferite de ANAF, citate de Mediafax.

Ştergerea datoriilor companiilor este condiţionată în esenţă de respec­tarea planurilor de restructurare depuse la ANAF. În iulie anul trecut, fostul ministru de finanţe, Eugen Teodorovici, spunea că de restructurarea fiscală ar putea be­neficia 31 de companii de stat cu datorii totale de 1,7 mld. lei, 28 de companii cu capital mixt cu datorii de 917 mil. lei şi peste 2.600 de companii private cu datorii de 21,5 mld. lei, precum şi 30 de instituţii publice cu datorii de aproape 130 mil. lei.

În aceste companii lucrează circa 250.000 de angajaţi, spunea Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO