Eveniment

Guvernul Orban, în faţa moţiunii de cenzură. Al cincilea guvern care cade în patru ani? Nu este cam mult?

Guvernul Orban, în faţa moţiunii de cenzură. Al...

Autor: Iulian Anghel

31.08.2020, 11:03 1699

Instabilitatea politică nu se vede decât în momente de cumpănă.  Când  nimănui nu-i pasă că se schimbă guvernul, este bine.

Este bine? Cinci guverne în patru ani?

*La 4 ianuarie 2017 Sorin Grindeanu este instalat ca prim-ministru, iar la 21 iunie 2017, este demis, printr-o moţiune de cenzură depusă de propriul său partid – o schizofrenie politică neîntâlnită în anii de după căderea comunismului. Acum Grindeanu, care a fost şef peste guvern doar 4 luni, reîntors în partid, ţintind din nou poziţia de premier, ameninţă: cine nu va veni la vot să dărâme guvernul Orban va fi exclus din partid (PSD).

* La 16 ianuarie 2018, Mihai Tudose a demisionat, la presiunea propriului partid, PSD. Mandatul lui a fost de cinci luni şi jumătate. A plecat din PSD, a câştiga un mandat de europarlamentar în partidul lui Victor Ponta, s-a reîntors în PSD, îl înjură acum pe Ponta, şi scrie articole despre cât de mişto este social-democraţia.

* La 4 noiembrie 2019, Viorica Dăncilă este demisă din poziţia de premier, cu largul concurs al propriulul său partid, PSD. Un mandat de zece luni.

*La 5 februarie 2020, guvernul liberal al lui Ludovic Orban este demis. Mandat: 3 luni.

*La 14 martie 2020, guvernul Orban este reistalat, cu ajutorul total al PSD.

* Astăzi, 31 august 2020, acelaşi guvern va fi demis/nu va fi demis, cu susţinerea/nesusţinerea PSD.

Nu este cam mult? Cinci-şase guverne în 4 ani?

Situaţia este complet ridicolă. Dar dacă ar fi doar ridicolă, atunci râdem şi gata. Dar nu e doar aşa.

Regimurile nedemocratice se nasc din astfel de momente de silă socială. Nu există un remediu pentru această silă socială. Nu există un remediu paşnic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO