Eveniment

Guvernul face un pas înapoi: Nu va renunţa la impozitul pe gospodărie, dar renunţă la consultanţii fiscali

Guvernul face un pas înapoi: Nu va renunţa la impozitul...

Autor: Mona Scarisoreanu

06.06.2017, 14:36 2391

“Este o analiză pe care domnul ministru al Finanţelor, dar şi alţii, trebuie să o prezinte. În nici un caz să se renunţe. Urmare a acestei analize vom alege forte bine momentul, să ştim foarte bine plusurile, minusurile, ce avem de făcut din momentul în care implementăm acest nou sistem”, a declarat marţi primul ministru Sorin Grindeanu, la sfârşitul discuţiilor avute cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

La întrebarea adresată de MEDIAFAX, referitoare la studiul de impact al impozitului pe gospodărie, ministrul Finanţelor a precizat că: “Se lucrează în continuare pe studiul de impact privind impozitul pe gospodărie. Până la jumătatea lui iunie vom prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci un proiect de modificare Codului Fiscal în întregul său. Sigur că o componentă importantă se referă la acest impozit pe venit care se gestionează prin globalizare şi prin declarare pe gospodărie. Discuţiile avute au relevant faptul că sistemul poate fi îmbunătăţit faţă de varianta pe care am plecat initial. Pe de altă parte, avem constrângeri în ceea ce priveşte sistemul informatic al ANAF de a implementa imediat acest sistem. De aceea se întrevede un orizont de implementare de doi-trei ani, în funcţie de evoluţiile care vor fi mai ales legat de resursa informatică în administrare. Ceea ce am câştigat este faptul că am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanţi fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astăzi se regăsesc la diverse insituţii ale statului”.

În ceea ce priveşte modalitatea de plată a impozitului pe gospodărie, Viorel Ştefan a arătat că: “Vom pune la dispoziţie un mecanism online de plată a impozitelor şi taxelor. Ne punem problema dacă toţi cetăţenii vor avea abilitatea de a plăti online impozitele fiindcă vorbim şi despre mediul rural”.

“Implementarea acestui sistem de gestiune pe venit s-ar putea să facă obiectul unui program în următorii doi-trei ani. Vor fi două sau trei etape de implementare şi cu siguranţă prima etapă va fi ianuarie 2018. Asta va însemna globarizarea veniturilor în mai 2018, fără a se elimina reţinerea la sursă pentru veniturile de natură salarială”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO