Eveniment

Guvernul face din majorarea salariilor profesorilor o problema de siguranta nationala

02.10.2008, 20:17 27

Majorarea salariilor profesorilor cu 50% va antrena solicitari similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de cresteri ar pune in pericol stabilitatea economica si chiar statutul Romaniei de tara membra UE, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian. El a anuntat ca Executivul ar putea sesiza Consiliul Superior de Aparare a Tarii si Curtea Constitutionala.

"O astfel de masura ar avea ca efect cresterea fara precedent a inflatiei, accentuarea deficitului de cont curent si un deficit bugetar urias, ceea ce ar duce Romania intr-o stare de instabilitate economica, care va fi agravata de situatia internationala. Este cu atat mai neobisnuita o astfel de decizie cu cat toate tarile din Europa si SUA iau in aceste momente masuri de precautie pentru a se proteja de efectele crizei financiare", a afirmat Vosganian.
In aceste conditii, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile majorate in 2009 ar fi nevoie de 21 de miliarde de lei, echivalentul a sase miliarde de euro. "Aceasta alocare bugetara ar avea efecte de necontrolat asupra functionarii statului", a spus Vosganian. Ministrul a aratat ca pentru a acoperi aceasta cheltuiala din bugetul de stat pentru 2009 ar trebui fie eliminarea costurilor aferente programelor de investitii in educatie, sanatate si infrastructura, fie bugetul ar trebui majorat cu sapte la suta.
Vosganian a adaugat ca intentioneaza sa solicite un punct de vedere din partea Bancii Nationale a Romaniei si Parlamentului in sedinta comuna, dar si sa inceapa o serie de consultari cu partenerii sociali, sindicatele si patronatele.
"Parlamentul in sedinta comuna este cel care poate decide, in legatura cu bugetul si in legatura cu cresterea deficitului bugetar, care este cea mai probabila consecinta a adoptarii legii privind majorarea salariala in sistemul de invatamant", a spus ministrul Varujan Vosganian.
Camera Deputatilor a adoptat, marti, in unanimitate, Ordonanta 15/2008 cu amendamentele PSD privind cresterea cu 50 la suta a salariilor personalului din invatamant dupa ce a aprobat si majorari de pensii pentru grupele I si II de munca.
In aceste conditii, premierul Calin Popescu-Tariceanu a contestat, in numele Guvernului, la Curtea Constitutionala legea privind majorarea pensiilor si va contesta, foarte probabil, si legea prin care se majoreaza salariile profesorilor pentru motivul ca niciunul dintre cele doua acte normative nu contine sursa de finantare, a declarat ieri pentru ZF presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.
"Am fost recent in Ungaria, iar oficialii de acolo mi-au spus ca blocajul economic din 2002 a pornit tot de la un fapt asemanator, anume cresterea salariilor profesorilor si ale medicilor cu 50%", a spus el.
In contestatia depusa ieri referitoare la punctul de pensie pentru grupele I si II de munca, Guvernul a motivat ca nu au fost prevazute fondurile necesare sustinerii majorarii si exista elemente discriminatorii.
Contestarea actelor normative vine dupa o perioada in care Guvernul s-a aratat generos in ceea ce priveste politica salariala si a introdus facilitati in domeniul medical, insa pentru majorarile promovate de parlamentari in ultima vreme nu exista bani, sustine Ministerul de Finantele.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO