Eveniment

Guvernul extinde până în 2020 facilităţile pentru firmele din parcurile industriale

Guvernul extinde până în 2020 facilităţile pentru firmele din parcurile industriale

Fabrica Nokia activează în parcul industrial Tetarom III Cluj

Autor: Dinca Thomas, Iulian Anghel

04.07.2011, 00:05 644

Guvernul intenţionează să extindă până în 2020 facilităţilefiscale destinate firmelor care investesc în parcurile industrialeşi să deschidă alte cinci noi parcuri în următorii cinci ani, încondiţiile în care investiţiile în astfel de spaţii au scăzut.Companiile din aceste parcuri ar urma să fie incluse pe listabeneficiarilor eligibili de fonduri UE.

Cele 46 de parcuri industriale industrialeexistente au fost constituite atât de autorităţi locale, în specialde consiliile judeţene, dar şi de persoane juridice şi fiziceprivate care s-au asociat, iar ele beneficiază de o serie defacilităţi fiscale precum anularea taxelor pentru scoatereaterenului din circuitul agricol sau scutire de la plata impozituluipe clădiri şi teren.

Potrivit unui plan al Guvernului, facilităţilepentru activitatea în par­curile industriale ar urma să cuprindă şisprijin pentru companii în atragerea fondurilor UE nerambursabile.Analistul economic Aurelian Dochia susţine că planul este bun, darcă Guvernul ar trebui să ţintească în primul rând asigurareacadrului economic general care să ofere condiţii de dezvoltaretuturor firmelor, indiferent dacă funcţionează în parcuriindustriale sau în afara lor: "Orice politică industrială estediscriminatorie, fie că se referă la agricultură sau IMM-uri,pentru că unii beneficiază de facilităţi, iar alţii nu au astfel deavantaje. Este o opţiune politică prin care se încearcă corectareaimperfecţiunilor pieţei. De foarte multe ori însă se întâmplă caastfel de politici să nu dea rezultate, pentru că tendinţa este caîn momentul în care dispar facilităţile să dispară şi firmele dinzona respectivă".

Dochia admite că,deocamdată, nu există "spaţiu fiscal" pentru o relaxare generală decare să beneficieze toţi agenţii economici şi că acesta ar putea fiobţinut abia dacă restructurarea în administraţie prim reducereacheltuielilor inutile ar fi dusă pănă la capăt.

Din 2001 de când este reglementată activitatea în parcurileindustriale 760 de firme îşi desfâşoară activitatea în cele cele 46de parcuri existente, numărul angajaţilor acestora fiind de aproape37.000. Parcurile ar fi urmat să beneficieze de o serie defacilităţi până în 2013, aşa cum autorităţile române au notificatîn 2007 Comisiei Europene, dar Guvernul vrea să extindă perioada cuîncă şapte ani, în contextul diminuării volumului deinvestiţii.

Investiţiile străine directe au totalizat 444 mil. euro înprimele patru luni ale acestui an, în scădere cu 28,7% de la 623mil. euro în intervalul similar de anul trecut. Anul trecut,investiţiile străine directe au totalizat 2,6 mld. euro, în scăderecu 25,5% faţă cele din 2009.

Planul Guvernului prevede creşterea accesului la oportunităţi definanţare şi facilităţi fiscale prin prelungirea până în 2020 aschemei de ajutor de stat, în prezent în vigoare până în 2013,includerea începând cu anul 2014 a întreprinderilor mari şi/sau alucrărilor de infrastructură din parcurile industriale ca şisolicitanţi/activităţi eligibile pentru finan?are prin fondurieuropene şi asigurarea acordării ajutoarelor de stat de cătreautorităţile publice locale.

Ajutorul de stat este acordat companiilor care se obligă sămenţină investiţia pe o perioadă minimă de cinci ani de la datafinalizării, în cazul întreprinderilor mari, şi de trei ani, pentruîntreprinderi mici şi mijlocii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO